2013. március 28.

Karrier és család


Már letűntek azok az idők, amikor a férfiak kerestek pénzt és a nők a háztartást vezették, a gyerekekkel törődtek.
Mostanság egy gyerek nagy változást jelent a fiatal szülők számára. A kétségek és félelmek közé mindig befészkeli magát a kérdés: Most le kell mondanom a karrieremről?

123rf.com

Egyre több anya akar és szeretne aktív dolgozó maradni a gyerek ellenére. A gyermeknevelés még mindig főképpen az anyákra hárul. Gyakran állnak választás előtt: karrier vagy család.
A gyermekgondozás egy kemény munka, de utána a munkába visszamenni még nehezebb. Három év alatt sok minden megváltozik a munkaerőpiacon és gyakran a régi munka sem annyira biztos, mint aminek az ember gondolta volna. Az újrakezdés nehézségének fő okai egy cégnél a következőkben keresendők: a munkamegszakítás időtartama, a gyermekgondozási helyek hiányos száma, és a családbarát munkahelyek hiánya.
Sok cég tudatosan családbarátként mutatja be magát, de amikor a dolgozó családanyák a gyermekfelügyelet miatt hiányoznak a munkás hétköznapokon, a munkáltató ezt egy idő után nehezen fogadja el.
A munkavállaló anyák gyakran döntenek egy alternatív munkaidő-modell mellett vagy vállalnak úgynevezett mini munkákat vagy félmunkaidős állásokat. Egy részmunkaidős állás azonban hátrányokkal jár. Aki ilyen munkát vállal a legtöbb esetben, annak le kell mondania a szakmai továbbképzésekről és a karriertörés áldozata lesz. Ez érthető is, mivel a munkáltató inkább olyan munkavállalókra támaszkodnak, akik teljes munkaidőben a cég rendelkezésére állnak.
Ezen kívül egy félmunkaidős állásban nem lehet annyit keresni, hogy az egzisztencia biztosított legyen. Az ember csak keres valami kevés összeget, de a munka ellenére pénzügyileg nem lesz független.
Az úgy nevezett „Home Office” egy alternatív lehetőséget kínál a szülők számára, hogy az internet és a telefon segítségével otthonról dolgozhassanak. Miközben fontos időpontok és megbeszélések még mindig az irodában zajlanak, a szülők mégis rugalmasan tudják végezni a munkájukat az otthoni környezetben.

sueddeutsche.de

A munka és a család összeegyeztetése a szülőket egy nagy, ámbár nem lehetetlen kihívás elé állítja. A szerepvállalás változásának köszönhetően a nők számára könnyebben összeegyeztethetőbbé vált a gyerek, háztartás és a munka hármas egysége. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése