2013. szeptember 25.

Nyelvtudás a munka világában

Az idegen nyelvek ismerete a munka világában manapság fontosabb, mint valaha. Álláskereséskor már nem elegendő csupán a szakmai tapasztalat és az egyéb ismeret, készségek. Aki magabiztosan birtokol egy idegen nyelvet, nagyobb esélye van egy adott állás megpályázásakor. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a nyelvtudás fontossága, az angol, német, francia és spanyol nyelv ismerete megkönnyíti a munkakeresést. Az angol nyelvtudás igazolása nyelvvizsgával egyre gyakrabban válik követelménnyé egy-egy állásjelentkezésnél. A legnépszerűbb nyelvek mellett pedig az olasz, a kínai, az orosz és az arab nyelvvel lehet kitűnni a jelentkezők soraiból.


Melyik nyelvvizsgát ismerik el világszerte?

Az angol nyelvvizsgák közül a TOEFL-Teszt (Test of English as a Foreign Language), a Cambridge nyelvvizsga (ESOL), és az IELTS (International English Language Testing) mindenütt elfogadott. Ezek a munkaadók által világszerte elismert nyelvvizsgák különböző fokokon is letehetőek, mindemellett nemzetközileg érvényes irányelvek alapján működnek.

Azonban a nyelvvizsga bizonyítvány önmagában általában nem elég. „Let's continue in English": az állásinterjú során ez a mondat gyakran megakasztja a szót a pályázóban. Érdemes tehát az elbeszélgetés előtt átnézni néhány angol kifejezést, és átgondolni, hogyan beszélnénk magunkról és tapasztalatainkról angolul. Még egy tipp mindehhez: Ha nem vagyunk biztosak nyelvtudásunkban, ne túlozzuk el annak mértékét önéletrajzunkban sem.

Külföldi tapasztalatok

A munka világában magasan értékelt a külföldi tartózkodás során szerzett tapasztalat, mivel a nyelvtudás javulása mellett szélesíti a személyes látóhatárt is. Ezek a tapasztalatok értékes tudást vonhatnak maguk után más kultúrákról és érintkezési formákról. Az ilyen tudás gyakran alapfeltételnek számít a nemzetközi partnerekkel való kapcsolattartás során. Emellett a karrier szempontjából is fontos lehet a nyelvtudás a munkavacsorák vagy tárgyalások során. Aki tehát szakmailag feljebb szeretne jutni a ranglétrán, magabiztosan kell birtokolnia az angol nyelvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése