2013. szeptember 16.

Nyerő fénykép az önéletrajzban

Álláskeresés közben rengeteg kérdéssel szembesülünk: Hogy nézzen ki az önéletrajzom? Eléggé kihangsúlyoztam a szakmai tapasztalataimat? A fényképről sem szabad azonban megfeledkezni! Olyan világban élünk, ahol a vizualitás dominál, ezért egy profi fénykép az önéletrajzban meghatározó lehet. Egy jó kép gyakran többet mond, mint az írott szöveg, legfőképpen pedig ez adja a jelentkezőről az első benyomást.


Az önéletrajz jobb felső sarkában található kicsi kép kihangsúlyozhatja a szakmai rátermettségünket, de legrosszabb esetben elveszthetjük vele minden esélyünket az állásjelentkezésnél. De mi számít jó fényképnek? Hogyan csináljunk jó képet? Mire kell figyelni? Valójában a szakmai tapasztalatoknak kellene számítani, nem a kinézetnek. Mégis, egy jó képnek nagy jelentősége van, mivel megmutatja a munkaadónak, hogy milyen fontos az adott állás a jelentkező számára.

Természetesen nincsen arra egyetemes szabály, milyen a tökéletes kép az önéletrajzban, de az alábbiakban összeszedtünk néhány hasznos tippet az elkészítéséhez.

- Hatás: Figyelni kell rá, hogy rátermettnek és szimpatikusnak tűnjünk a képen. A tekintetnek nyitottnak és bizakodónak kell lennie. A megjelenést pedig jelentősen befolyásolja a magabiztos testtartás is.

- Minőség: A fénykép minősége döntő jelentőségű, ezért fontos mérlegelni, hogy profi fényképészhez forduljunk-e. Semmiképp ne tegyünk az önéletrajzba pixeles, homályos vagy szkennelt képet. Az olyan képek pedig, melyek nyaralás alatt, buliban, vagy otthon okostelefonnal készültek, teljesen tabunak számítanak. A háttér színe és az öltözködés szintén fontos, ajánlott elkerülni a harsány színeket.

- Mosoly: Nevessünk-e a képen, vagy sem? Ez mindig nehéz kérdés. A legfontosabb, hogy a jelentkező pozitívnak tűnjön, de csak akkor ajánlott nevetni fotózás közben, ha jól érezzük úgy magunkat. A legjobb olyankor csináltatni képet, amikor jó kedvünk van.

- Megfelelő megjelenés: Olyan ruhát érdemes választani, amit a megpályázott munkahelyen is hordanánk. A túlságosan kigombolt blúzt vagy a laza inget gyorsan felejtsük el! A sminkkel és ékszerekkel visszafogottan kell bánni, és magától értetődő a frissen borotvált arc, valamint a piercingek és tetoválások eltakarása. Egy profi fotós is tud tanácsot adni arról, hogyan nézünk ki legjobban a kamera előtt, milyen legyen az arckifejezésünk, vagy melyik színek illenek hozzánk a legjobban.

- Formátum: Fontos a megfelelő képméret és szerkesztés is. Általában igazolványkép méretet szokás használni, a leggyakoribb méret 6 x 4,5 cm. Figyelni kell rá, hogy a kép ne legyen túl kicsi, de nem is domináljon az önéletrajzon.

- Fekete-fehér vs. színes: A fekete-fehér változat komoly benyomást és erősebb hatást kelt. Jól ki lehet tűnni vele a jelentkezők tömegéből. A színes kép ezzel szemben természetes és barátságos hatást kelt. Azonban a barnított képet is egyre népszerűbb, egyre gyakrabban használják. Végül azonban a kép színének eldöntése mindig ízlés kérdése marad.


Ugyan egy jó fénykép megnövelheti a munkakeresés esélyeit, nem szabad elfeledkezni a megfelelően megírt önéletrajzról és a motivációs levélről sem. A legjobb kép sem garancia semmire, végül mindig a szakmai tapasztalatok a legmeghatározóbbak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése