2013. december 3.

Állásinterjú - Viselkedés

Korábban már írtunk arról, hogy készüljünk fel alaposan és megfelelően egy állásinterjúra. Most tekintsük át, hogyan keltsünk jó benyomást az elbeszélgetésen ahhoz, hogy megszerezzük álmaink munkáját.


Valószínűleg sokan ismerik azt az érzést, amikor rengeteg állásjelentkezés szétküldése után öt percenként ellenőrizzük a mobilunkat, nem csörög-e. Aztán hirtelen megszólal a telefon és behívnak minket állásinterjúra. Az alapos felkészülést követően azonban még csak most jön a neheze. Számos kérdés, kétely kavarog a fejünkben. Hogyan viselkedjünk az interjú alatt? Milyen kérdéseket kapunk majd? Hogyan üljünk illendően?

Viselkedés

Gyakran halljuk, az első benyomás nagyon fontos. Amikor megérkezünk a céghez, kopogjunk határozottan, hogy meghalljanak minket. Ha kezet nyújtanak nekünk, viszonozzunk egy határozott, erős kézszorítással, és csak akkor foglaljunk helyet, ha hellyel kínálnak. Fontos, hogy belevéssük emlékezetünkbe a beszélgetőpartner nevét és az interjú alatt szólítsuk is nevén olykor-olykor. Ha azonban nem értettük meg elsőre a nevet, azonnal kérdezzünk vissza. A beszélgetés során nyugodtan fogadjunk el a felkínált frissítőt (ne alkoholosat!), ihatunk például kávét vagy vizet.

Az elbeszélgetésen hallgassunk figyelmesen, de mi beszéljünk többet. Végül is ez egy állásinterjú, ahol a munkaadó rólunk szeretne többet megtudni. Néhány személyzeti főnök azonban nagyon szeret beszélni, ilyenkor jól figyeljünk arra, amit mond. Ha valamit nem értünk, udvariasan kérdezzünk rá. Jobb visszakérdezni, mint bizonytalan tekintettel csendben üldögélni.
Magabiztosságunk azzal is mutatjuk, ha tartjuk a szemkontaktust. Mindemellett pedig figyeljünk a beszédtempóra, ne legyen se túl lassú, se túl gyors.

Testtartás

Érthető módon mindenki ideges az interjún, hiszen ez a beszélgetés dönthet jövőnk alakulásáról. Azonban ne felejtsük el, hogy a testbeszédünkre is oda kell figyelni. Egy kicsit ugyan kényelmetlen lehet, de próbáljuk meg felvenni beszélgetőpartnerünk testtartását. Azok az emberek, akik szimpatikusak egymásnak, gyakran ugyanazt a „tükörtartást“ veszik fel. Ez megóv minket attól is, hogy a szék szélén gubbasszunk vagy az idegesség miatt lábunkkal a földet kapargassuk, a hajunkkal játsszunk vagy a fülcimpánkat húzogassuk. Ne üljünk karba tett kézzel és ne babráljunk a kávécsészével, a jegyzettömbünkkel vagy valami mással. Mindkettő elutasításnak, védekezésnek tűnhet. Nyugodtan, kényelmesen, a szék teljesen felületén üljünk, de ne nagy terpeszben. A legjobb, ha minkét talpunk a földön van, a boka és térd enyhén összezárva. Kezeinknek szintén találjunk egy nyugodt, szinte mozdulatlan pozíciót, pihentessük például a combunkon. Ha azonban mindenképpen matatnunk kell a kezeinkkel, használjuk jegyzetelésre.

Corporate Speak

Aki jó benyomást akar kelteni az elbeszélgetésen, ismernie kell az interjúztató nyelvezetét. Ennek angol kifejezése a Corporate Speak, ami annyit jelent, hogy gondolatainkat fordítsuk le közvetlenül a szemben ülő fél nyelvére. Nézzük meg egy példát a következő kérdésre: „Hajlandó lenne elköltözni?“ Ezzel a személyzetis azt szeretné tudni, hogy hajlandó lenne-e feladni környezetét az állásért. Legszívesebben erre azt válaszolnánk: „Nem, inkább ingáznék minden nap. Szívesen autózom“. Ezzel szemben azonban az interjúztató a következőket szeretné hallani: „Nem gond, rugalmas vagyok“.

Még ha alaposan fel is készülünk a lehetséges kérdésekre, figyelnünk kell arra, hogy magabiztosan, barátságosan és őszintén válaszoljunk. A kérdések megválaszolásánál gondoljunk mindig arra, hogy a beszélgetőpartnert (például a jövendő részlegvezetőnket) nem csupán mondanivalónk érdekli. Nem csak azt figyeli meg, hogyan reagálunk a kérdésekre, hanem a külső jelekre is figyel, vagyis milyen a mimikánk, a gesztusaink, a tekintetünk és a tartásunk. Megjegyzik, ha habozunk, ha kitérünk egy kérdés elől, sőt, azt is, amit nem mondunk ki.


Összességében azonban az interjúztató kritériumai egyszerűek: A jelentkezőnek bele kell illenie a vállalat környezetébe. Az állásinterjú során a feltett kérdések a legfontosabban, minden kérdés mögött több rejtőzik annál, mint aminek tűnik. Az őszinteség és a lazaság nem elég, mindez csak első pillantásra tűnik a siker kulcsának.

Olvasson tovább:

Hogyan készüljünk fel egy állásinterjúra?: Kattintson IDE
Az ideális keresés a Jobkralle.hu oldalunkon: Kattintson IDE
Ne veszítse el az önérzetét egy elutasítás után, inkább profitáljon belőle!: Kattintson IDE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése