2013. december 10.

Új élet külföldön – Hogyan kezdjünk neki?

Egyre nagyobb divat a külföldi munkavállalás, ezért úgy döntöttünk, a következő bejegyzésekben foglalkozunk kicsit a témával. Miért hagyja el valaki az otthonát? Milyen kihívásokkal és akadályokkal kell megbírózni ahhoz, hogy boldoguljunk az idegen környezetben? Mely előkészületek szükségesek és hasznosak kötözés előtt?


A kivándorlás és külföldi karrierépítés nem mindig egyszerű. Aki elhagyja hazáját, új kihívásokat, élményeket és ismereteket keres a távoli ismeretlenben.

A költözésnek számos oka van, ezek közül a leggyakoribbak a következők:
- az utazgatás lehetősége
- a hétköznapi rutinból való kitörés
- az idegennyelvtudás javításának lehetősége
- élmény az egész családnak
- pénzkereseti lehetőség
- kalandvágy

A „külföldi“ ellenőrző lista

Mire kell mindenképpen gondolnunk a kiköltözés kapcsán? A döntés, hogy új országba költözünk és ott új életet kezdünk, általában lassan formálódik meg és jól átgondolt. Hasznos lehet, ha erről részletes időtervet és ellenőrző listát készítünk, ahova összeírjuk a legfontosabb teendőket. Természetesen a felkészülés minden ország esetében más és egyéni, hiszen mások a bürokrácia útvesztői. A Jobkralle.hu elkészített egy listát mindazok számára, akik külföldre költöznek.

A következő pontok mindenképpen fontosak az alapos felkészüléshez:

Szervezés: A legjobb, ha már otthonról keresünk magunknak lakást és új munkahelyet. Bizonyos körülmények között célszerű korábban körbejárni a helyet, megismerni az új várost. Így egyszerűbben tervezhető a költözés, és tudunk szelektálni, mit vigyünk feltétlenül magunkkal. Ha már van új munkánk, nem szabad elfeledkezni a munkavállalási engedély intézéséről sem.

Nyelvtudás: Ha olyan országba költözünk, aminek nyelve ismeretlen számunkra, igyekezzünk a lehető leggyorsabban elsajátítani az adott idegennyelvet. Aki ugyanis beszéli az ország nyelvét, egyértelmű előnyben van a többi kivándorlóval szemben.

Iratok: Minden irat életünk egy darabját mutatja, és fontos, hogy az összes külföldi hatóság előtt igazolni tudjuk magunkat. Az útlevél és a személyigazolvány mellett ne feledkezzünk meg a születési anyakönyvi kivonatról és a házasságlevélről sem. Költözés előtt jelentkezzünk ki otthon a lakcímünkről, majd intézzük el a bejelentkezést külföldön.

Pénz: A költözés egyáltalán nem olcsó, az új otthonban minden pénzbe kerül. Sosem tudhatjuk teljesen biztosan előre, milyen magasak lesznek a megélhetési költségek a választott országban. Sajnos sok kiadás nem látható előre, bármikor történhet valami, amire nem vagyunk teljesen felkészülve (leginkább cégalapításnál és hivatalos ügyintézésnél). Készüljünk fel alaposan, spóroljunk, legyen tartalékunk költözés előtt, és nézzünk utána a neten, milyen hasznos tanácsokkal, tippekkel látnak el minket korábban elköltözött sorstársaink.

Vízum vagy tartózkodási engedély: Mindig időben igényeljük meg ezeket az iratokat, mivel egyáltalán nem egyszerű hivatalosan egy új ország lakójává válni.

Bankszámlák: Költözéskor nem kell feltétlenül megszüntetnünk régi bankszámlánk, azonban biztosan szükségünk lesz egy másikra is, ha új hazánkban munkát vállalunk.

Egészség: A kivándorlás a szervezetnek is megerőltető. Új klímához való alkalmazkodás, másik időzóna, más napi rutin – mindez gyengíti a testet. Látogassunk el még egyszer orvosainkhoz és szükség esetén újítsuk meg védőoltásainkat. Érdeklődjünk utána, célországunkban milyen esetleges további oltások szükségesek. Szüntessük meg otthoni biztosításunkat és kössünk biztosítást új lakóhelyünkön.

Szerződések: mondjuk le régi előfizetéseinket, például a telefont, TV-t, áramot, internetet, mobilszerződést. A legtöbbre azonban majd külföldön újra szükségünk lesz, ne feledkezzünk meg ezekről sem.

Gépkocsi: Ha van autónk, azt is jelentsük ki otthonról és jelentsük be külföldön. Ez gyakran igen költséges lehet, ezért sokan az átíratást és külföldi rendszám igénylését választják. Bizonyos országokban mindez kötelező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése