2014. január 13.

Az első külföldi munka

Sokan álmodoznak egy tökéletes munkahelyről a gazdag Svájcban vagy a napfényes Olaszországban. Aki meg szeretné valósítani álmát külföldön, hasznos információkat és tanácsokat talál a külföldi tartózkodással kapcsolatban a JOBkralle oldalán. Mostani  írásunk azzal foglalkozik, hogyan álljunk neki a külföldi munkakeresésnek, és mire figyeljünk oda munkakezdéskor.


Álláskeresés és tervezés

Az alapos tervezés fél siker - ez a szabály az élet minden területén érvényes, így az idegen országbeli újrakezdésnél is. Nem könnyű azonban megfelelő munkát találni. Sem itthon, sem külföldön. Hogyan álljunk neki az álláskeresésnek? Vállaljunk el kezdetben mindenféle munkát, vagy várjunk egy kedvezőbb ajánlatra?

Már otthonról végezzünk alapos kutatómunkát arról, hol tudunk szakmai tudásunkkal, tapasztalatunkkal külföldön munkát vállalni. Böngésszük sokat az állásajánlatokat és ezzel párhuzamosan informálódjunk a bevándorlási feltételekről. Erről legutóbbi bejegyzésünkben írtunk.
A JOBkralle nemzetközi honlapja remek lehetőséget kínál, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő állást külföldön. A keresőprogram segítségével megismerhetjük a naponta megjelenő friss álláshirdetéseket, így megnőnek esélyeink a keresgélés során. A rengeteg ajánlatot pedig könnyedén leszűkíthetjük, a keresés során például megadható a tartomány, a város vagy az irányítószám is.

Európán belül arra is van lehetőség, hogy hosszabb kirándulást tegyünk álmaink országába. A nyaralás során kapcsolatba léphetünk a leendő esetleges munkaadónkkal, vagy részt vehetünk állásinterjún is. Ha még nem vagyunk biztosak abban, milyen területen szeretnénk dolgozni, vagy ha a célország nyelvét csak alapszinten ismerjük, ne induljunk neki az ismeretlennek. Ha azonban rokonaink vagy közeli ismerőseink élnek az adott országban, bátrabban próbálkozhatunk a költözéssel. Biztos szállással minden sokkal könnyebb. A munkaadók pedig előnyben részesítik azokat a pályázókat, akik közel laknak a munkahelyhez. Legyen azonban elegendő tartalékunk, hogy anyagilag is átvészeljük a munkakeresés időszakát. Az első fizetés pedig külföldön is csak egy hónap után érkezik, de a keresgélés hónapokba is telhet.

Az első munkaszerződés

Sikeres kiköltözés és állásinterjú. Mi jön ezután? Figyeljünk arra, hogy az új munkaadónkkal kötött szóbeli megegyezések mindig legyenek írásban is rögzítve. Olvassuk át alaposan a szerződést, mielőtt aláírnánk, és legyünk tisztában azzal, hogy egy idegen ország vendégeként a jogvitákban gyakran hátrányos helyzetbe kerülhetünk. Sose vállaljunk munkát szerződés nélkül, és ne felejtsük el, hogy egy külföldi cég alkalmazottjaként mi is hivatkozhatunk az ország törvényeire.

A szerződés aláírásakor különösen figyeljünk a következő pontokra:
- a fizetés módja
- munkanapok, munkaidő
- a próbaidő hossza
- a felmondási jog és a fölmondás elleni védelem
- szabadság, fizetett hazaút
- költség-hozzájárulás a vízumhoz, költözéshez, stb.
- fizetés további folyósítása betegség vagy rokkantság miatt
- fizetés további folyósítása váratlan események bekövetkeztekor (pl. politikai zavargások, természeti katasztrófák)


Még egy tipp mindehhez: A szerződések szövege nem könnyen érthető, ezért konzultáljunk róla szakemberrel, esetleg ügyvéddel, hogy minden oldalról bebiztosítsuk magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése