2014. január 13.

Kultúrsokk és az új élet külföldön

Kalandvágy, egy új ország, új munkahely, új kihívások. Külföldre költözés során nem csak a csomagolással kell törődnünk, hanem számos problémával kell megküzdenünk. Ilyenek az idegen nyelv és kultúra felfedezése, valamint a beilleszkedés a hétköznapokba.


Kultúrsokk

Külföldön nyaralni vagy külföldön élni... teljesen más a kettő. Általában konkrét elképzelésünk van egy országról és arról, milyen lehet ott az élet, a valóság azonban gyakran eltér ettől. A kezdeti eufóriában sokan megfeledkeznek arról, hogy az új élet sok kihívással jár. A boldogságot gyakran lassan kialakuló letargikus állapot követheti. Ezt a hosszan elnyúló érzést, minek során egy idegen kultúrával találkozunk, kultúrsokknak nevezzük. Egy olyan folyamatról, érzelmi állapotról beszélünk, mely abból ered, hogy nehézséget okoz saját értékeink összeegyeztetése az idegen kultúrával. A leggyakoribb tünetek a nagy honvágy, tájékozódási gondok, szomorúság, kedvtelenség, alvás- és étkezési zavar.

Legyünk tehát tisztában azzal, mibe is vágunk bele, ha külföldre való költözést tervezünk. Különösen akkor, ha egy, a nyugati kultúráktól távoli országot tűztünk ki úticélul. Ismerkedjünk az ország kultúrájával, olvassunk róla cikkeket és brosúrákat. Ha van rá lehetőségünk, tervezzünk hosszabb nyaralást a kiválasztott helyen. Próbáljuk meg megérteni a kulturális értékeket, azt, hogy miért viselkednek így vagy úgy az emberek. Lehetőleg ne kritizáljuk azt, amit nem értünk. Keressünk támogatást új barátaink és kollégáink körében, és próbáljunk meg beilleszkedni az új kultúrába. Aki kiismeri magát egy ország szokásai és hagyományai között, mindemellett pedig rugalmas, elkerülheti a kultúrsokkot és esélye van egy jobb munkahely megszerzésére is.

Információszerzés és integráció

A legjobb belső információk természetesen a helyiektől érkeznek. Tőlük kaphatunk a legkönnyebben tippeket és trükköket ahhoz, hogy illeszkedjünk bele az új környezetbe. Ha kapcsolatba akarunk lépni az adott város lakóival, vegyünk részt beszélgetős esteken, kulturális rendezvényeken, vagy keressünk magunknak úgynevezett “tandem partnert”.

Az idegennyelv ismerete jelentősen megkönnyíti az életet külföldön, és abban is segít, hogy elfogadjanak minket. Ha olyan országba költözünk, melynek egyedi, saját nyelve van, mint pl. Kínának vagy Svédországnak, próbáljuk meg már kiutazás előtt elsajátítani a nyelvi alapokat. Legalábbis annyira, hogy képesek legyünk alap hétköznapi társalgásokra (pl. bevásárláskor, hotelban, taxiban).


Ha mégis úgy döntünk, profi segítséget szeretnénk kapni, egyre több olyan minősített, beilleszkedést segítő interkulturális tréninget kínálnak erre szakosodott intézmények, melyek megismertetnek a munka és a hétköznapi élet szempontjából fontos helyzetekkel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése