2014. március 11.

Bachelor vagy Master?!

Menjünk-e tovább mesterképzésre a BA után, vagy álljunk inkább azonnal munkába? Sok diák bizonytalan abban, van-e esélye a munkaerőpiacon alapképzésben szerzett diplomával. Gyakran a hallgatók nem érzik magukat eléggé felkészültnek, ezért, hogy időt nyerjenek, a mesterképzés mellett döntenek.


A követelmény területfüggő

Mindazok számára, akiket érdekel egy adott mesterképzés kínálata, és akik élvezetet találnak a tanulásban, a mesterképzés jó tervnek tűnik. Az MA alapvetően azoknak ajánlott, akik bővíteni és mélyíteni szeretnék tudásukat.
Azoknak, akik a kutatás-fejlesztés területén szeretnének elhelyezkedni, és később esetleg doktori címet szerezni, természetesen nem elég a BA. Elsősorban a természettudományok terén elvárás a doktori végzettség. Például a fizikusok vagy biológusok számára, akik az egyetem vagy egy nagyobb vállalat kutatás-fejlesztési részlegén akarnak dolgozni, a mesterdiploma alapkövetelmény. Mindemellett tudományos karrier befutásához is kötelező a titulus.

Mindenki másnak azonban tényleg mérlegelni kell, mit akar valójában. Mi az, ami örömet okoz? Akarunk-e még tanulni? Elegendő-e a végzettségem szakmai terveim megvalósításához?
Az alapdiploma megszerzése után nem kell mindenkinek továbbtanulni, sok munkához elegendő a BA képesítés. Mérnöki alapdiplomával például jó esély van a sikeres munkába állásra. Tudatosítani kell az emberekben, hogy az alapképzés is teljesértékű képzésnek számít. Megfelelő kompetenziákat és jó tudományos alapokat ad a hallgatóknak, így képezve ki őket a munkába állásra.

Fizetés

Sok alapdiplomás nem bízik abban, hogy végzettségével jó esélyei vannak az álláskeresők piacán. A fizetés döntő kérdésnek számít. Sokan félnek attól, hogy BA diplomával kevesebbet fognak keresni és rosszabbak a karrier- illetve feljebbjutási lehetőségeik. Nyilvánvaló, hogy a mesterdiplomásoknak általában magasabb a kezdő fizetésük, mivel a vállalatok így honorálják a plusz tanulmányi éveket és tudást. Azonban két év elteltével az alapdiplomások is elérhetik ugyanezt a fizetést, a különbségek gyorsan kiegyenlítődhetnek.

Kompetenciák szerepe

Azonban nem feltétlenül a végzettség dönt mindenről. Sok vállalat számára a szakmai és szociális készségek szintén fontos szerepet játszanak. A kívánságlista csúcsán olyan elvárások állnak, mint az önálló munkavégzés, a csapatmunkára való hajlam és a rugalmasság. Nem szükséges mesterdiploma szép karrier befutásához, alapdiplomával is feljebb lehet jutni bármilyen pozícióban. Mindez csupán a kutatás-fejlesztés területén nem érvényes.


Mindenesetre aki később mégis úgy dönt, tovább szeretne tanulni, bármikor megteheti. Sok vállalkozó támogatja a továbbképzéseket egy idő elteltével. Az is előfordul, hogy a vállalat átvállalja a tandíjköltségek felét vagy akár egészét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése