2014. április 8.

Top 10 – a világ legveszélyesebb szakmái

Mely munkák a legveszélyesebbek? A katonáé, a tűzoltóé vagy a cirkuszi artistáé? Ők azok, akik nem félnek még az ördögtől sem. Néhány munka elsőre ártalmatlannak tűnhet, másoknál egyértelmű a rizikófaktor. Összeállítottunk egy tízes listát a világ legveszélyesebb szakmáiról.


1. Tűzszerész
A robbanóanyagok hatástalanítása tudást, bátorságot és nyugalmat követel. Mindig újabb és újabb fel nem robbant töltetekre bukkannak az emberek, és a legtöbb bomba még évtizedek múltán is veszélyt hordoz magában. A tűzszerészeknek azonban nem szabad attól félniük, hogy a bomba felrobban a kezükben. Náluk a halál állandóan vele járó munkahelyi kockázat.

2. Tűzoltó
Ha egy ház kigyullad, mindenki kifelé menekül. De mit tesz egy tűzoltó? Berohan az épületbe és életét kockáztatva ment ki másokat. A hétköznapok hőseinek azonban nem a lángok jelentik a legnagyobb veszélyt - azok ellen lehet védekezni -, hanem az összeomló épületek. A ház- és erdőtüzek minden erőfeszítést megkövetelnek a tűzoltóktól, egy-egy bevetés során elérik fizikai és pszichikai teljesítményhatáruk csúcsát.

3. Hivatásos katona
A katonák számára a halál szintén egy állandóan jelen lévő rizikófaktor, mindegy, hogy békemisszióról vagy háborúról beszélünk. A katonákat a világ válságövezeteibe küldik, ahol védelmezniük kell a kisebbségeket, biztosítaniuk kell az igazságos választásokat vagy a békét. Aknák, harcok, bombák, robbanószerek – ezek mind életveszélyes velejárói a munkának.

4. Favágó
A favágóknak sincs könnyű dolguk: Éles fűrésszel dolgoznak szédítő magasságban. Számos életet veszélyeztető ellenségük van: lezuhanó faágak, váratlanul kidőlő fák, zuhanás a magasból, és a láncfűrész. Ez egy igazi férfimunka: A favágóknak sok erőre van szüksége, egész nap kint vannak a friss levegőn és az erdők legmélyén dolgoznak. Ha valami ott történik, a segítség nagyon messze van és gyakran későn érkezik.

5. Tetőfedő
Mi történik akkor, ha a tetőfedő tesz egy rossz lépést? Vagy ha a szél hirtelen felerősödik? Az, hogy tető van a fejünk felett, a legtöbb embernek természetes, azonban ennek ára nem csak a tetőfedő fizetsége. Hiszen ők gyakran biztosítás nélkül dolgoznak a magasban, és egy zuhanás súlyos következményekkel járhat.

6. Mélytengeri halászok
A mélytengeri halászok élete sem veszélytelen, sőt! A tengeren az időjárás kiszámíthatatlan, és a tenger nem ismer irgalmat. A halászoknak több száz kiló hallal teli hálókat kell beemelni a hajóba, mindezt vizes, csúszós fedélzeten, miközben a hullámok ide-oda dobálják a hajót. Sokan esnek át munka közben a korláton, és oda is vesznek a hullámok között. Mindemellett pedig a konkurencia is veszélyes, fegyveres halászok gyakran támadnak meg más halászokat, ha vita alakul ki a halászterület birtoklása körül.

7. Ablakpucoló
A felhőkarcolók ablakait nem csak belülről, hanem kívülről is meg kell tisztítani, és nem csak a földszinten, hanem a 22. emeleten is. Az ablakpucolók gondoskodnak arról, hogy mi nyugodtan élvezhessük egy bár vagy irodánk panoráma-kilátását. Nem csak a pollenek, a madárpiszok és a szmog számít az ablakmosó ellenségének, hanem a szédítő magasság is. Minden szélvihar halálos kimenetelű lehet.

8. Pilóta
Noha a repülőgép számít a világ legbiztonságosabb közlekedési eszközének, a pilóták állandóan nagy veszélynek vannak kitéve. Éjjel-nappal a levegőben dolgoznak, és a balesetekben van egy közös pont: szinte mindig halálos kimenetelűek. Emellett pedig a felelősség és a stresszfaktor is magas ebben a szakmában, hiszen több száz ember életének súlya nyomja a pilóták vállát.

9. Kötéltáncos
A cirkuszi tornászokra is érvényes a következő: Egy rossz lépés és mindennek vége. A kötéltáncosok a cirkuszban 10 méteres magasságban sétálnak, biztosítás nélkül. Egy vékony kötélen zsonglőrködnek, miközben egy hosszú rúd segítségével próbálják kiegyensúlyozni a kötél kilengését. Aki azonban néha megfeledkezik a magasban a veszélyről, halálos következményekkel számolhat.

10. Kaszkadőr

Egy filmsztár nem piszkolja be magát, de a hatemeletes épületből valakinek le kell ugrania, az akciójelenetnek valósághűnek kell lennie. Az ismeretlen dublőrt a nehéz és veszélyes filmjeleneteknél vetik be, ahol életét kockáztatja a „mutatványokkal”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése