2014. május 6.

Öröm a munkában

Álommunka: Minden egyes nap boldogan telik a munkahelyen, és úgy érezzük, hasznos tevékenységet végzünk – ez a luxus sajnos csak keveseknek adatik meg. Mi az, ami boldoggá tesz minket munkánk során?

A boldog élet titka nem csak az egészség és a kiegyensúlyozott magánélet, - a munka is jelentős befolyásoló tényező. Ha örömmel akarunk munkába járni, akkor jól kell szakmát választanunk. Sokan sajnos nagyon is elégedetlenek jelenlegi állásukkal. Miért függ jó közérzetünk ennyire a munkától és hogyan betegít meg minket?

6 tény, mely boldogságunkat befolyásolja

Melyek azok a tényezők, amik meghatározzák jó közérzetünket a munka során? Mi a következő hatot tartjuk a legfontosabbnak:
1. érdekes tevékenységi kör
2. jó munkahelyi klíma
3. a teljesítmény elismerése
4. megfelelő munka-magánélet egyensúly
5. jó kapcsolat a kollégákkal
6. kielégítő fizetés


Boldogság vs. stressz

Fontos tehát, hogy a munka örömöt okozzon. Azok az emberek, akik magukat különösen boldognak titulálják, akik elégedettek munkájukkal, nyitottabban a pozitív változásokra. Könnyebben ismerkednek és optimistábban tekintenek a jövőbe. Még immunrendszerük is erősebb, így ritkábban betegszenek le.

Másrészről viszont egyre többet hallunk a stresszről és a növekvő terhekről. Valóban azért vagyunk elégedetlenek, mert olyan rossz a munkák, elviselhetetlenek a kollégák, vagy idegesítő a főnök? Gyakran előfordul, hogy a hiba bennünk van. Mi magunk vagyunk szenvedésünk okozói. Elvárásaik egyszerűen nem reálisak a munkával kapcsolatban, például hasznos munkát akarnunk végezni, melyet élvezünk, és mindezért még pénzt is szeretnénk. Annak aki elégedetlen, meg kellene próbálni visszavenni a magas elvárásokból. Meg kellene próbálni mindenkinek, helyzetét reálisan szemlélni. Segíthet, ha átgondoljuk, mi az, ami zavar munkahelyünkön – próbáljunk meg ezen javítani. Vagy esetleg az a gond, hogy mások ugyanolyan pozícióban többet keresnek nálunk? Vagy egyszerűen nem marad a hónap végére elegendő pénzünk? Ha úgy gondoljuk, tényleg alulfizetettek vagyunk, és a munkabérről való utólagos egyezkedés sem jár siekrrel, talán tényleg át kell gondolni a munkahelyváltást. Ugyanezek vonatkoznak a munkahelyi zaklatásra és vitákra is. Úgy érezzük, igazságtalanul bánnak velünk és rendszeresen sértegetnek? Ha szenvedésnek érezzük a munkahelyen töltött időt és elégedetlenségünknek megalapozott oka van, kezdjük el újból az álláskeresést.

Végezetül pedig, gyakran halljuk a következő tanácsot: ne engedjük, hogy a munka tegye ki életünk minden percét. Például a rugalmas munkaidő vagy a részmunkaidő sokakban elősegíti a boldogsárérzet kialakulását, és ezek az emberek gyakrabban érzik úgy, kezükben tartják sorsukat. Szerintünk tehát lehet valaki boldog a munkában is, csak akarni kell.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése