2014. június 7.

10 Tipp a sikeres álláskereséshez

Az álláskeresés sokak számára fáradságos munka. Természetesen mindenki szeretné jövőbeli munkaadóját meggyőzni arról, milyen kiváló szakmai tudással rendelkezik és miért érdemes őt választani az állásra. De hogyan is álljunk neki az álláskeresésnek?


A JOBkralle most néhány hasznos tanácsot ad ahhoz, hogy ne csak gyorsan találjunk új munkát, hanem olyan munkát találjunk, mely igazán kielégíti vágyainkat.

1. Jól gondoljuk át a jelentkezést
Hiszen az állásjelentkezés szövege gyakorolja új munkaadónkra az első benyomást, és dönthet arról, hogy behívnak-e minket állásinterjúra vagy nem.

2. Mindig tudjuk, mit akarunk
Nem csak a pénz és az elismerés szükséges ahhoz, hogy elégedettek legyünk munkahelyünkkel. Tisztában kell lennünk azzal, mi az, ami minket motivál, mi tesz elégedetté. Azt is jó tudni, mely területen vagyunk a leghatékonyabbak, és hol hajlunk a kompromisszumra.

3. Tájékozódjunk előre
Legyünk tisztában azzal, miért akarunk az adott cégnél dolgozni. Gyűjtsük ki az internetről a lehető legtöbb információt a cégről, vagy akár érdeklődhetünk ismerősöknél is. Az állásinterjún gyakran merülnek fel a vállalattal kapcsolatos kérdések, melyekre érdemes alaposan felkészüln. A cég alapításával, a vállalati kultúrával, és a környezettudatossággal kapcsolatban általában találunk adatokat a világhálón.

4. Őrizzük meg pozitív hozzáállásunkat
A negatív érzelmek könnyen akadályozhatnak minket az álláskeresésben, ezért igyekezzünk megszabadulni előző kollégáink vagy munkaadónk iránt érzett haragunktól. Gyorsabban jön a siker, ha a jelentkezés teljes folyamata alatt bizakodóak, pozitívak, elkötelezettek és lendületesek maradunk.

5. Legyűn fittek lelkileg, szellemileg és testileg is
A visszautasítást nehéz feldolgozni, de ha jó testi és lelki egészségnek örvendünk, könnyebben viseljük a kudarcokat. Sportoljunk rendszeresen és táplálkozzunk egészségesen. Mindig találjunk arra módot, hogy gondolatainkat, testünket és szellemünket folyamatosan edzésben tartsuk. Kreativitásunkat se felejtsük el táplálni.

6. Készítsünk időtervet
Természetesen mindebki a lehető leggyorsabban és a legjobb munkát szeretné megszerezni. Hogyan koncentráljunk a legjobban a célra? Készítsünk napi vagy heti tervet, melyben meghatározzunk az álláskeresés lépéseit, és amellyel ellenőrizzük önmagunkat. Küldjünk például hetente 10 helyre önéletrajzot, tájékozódjunk 5 új vállalatról és hívjuk fel 5 ismerősünket, hátha tudnak segíteni.

7. Önéletrajz
Készítsünk jól felépített, informatív önéletrajzot, de csak egy, meggyőző változatot hozzunk létre. Annál tovább tart az álláskeresés, minél több különböző életrajzot használunk. Természetesen néha hozzá lehet igazítani az életrajzot kicsit az álláskiíráshoz, de csak akkor, ha ez valóban szükséges.

8. Ismerkedjünk
Az ismeretségi kör segítheti legjobban a keresést. Fektessünk abba energiát, hogy igazán értékes emberekkel ismerkedünk, hiszen mind-mind másféleképpen lehetnek segítségünkre az álláskeresésben. Gondoljuk át, mely ismerősünknek, barátunknak vannak jó kapcsolatai, ki az, akinek jól megy a pályázatírás, ki dolgozik egy cég HR-osztályán. Ismerünk talán valakit vezető pozícióban is?

9. „B“ Terv
Egy jól sikerült állásinterjú után se feledkezzünk meg arról, hogy még a legkecsegtetőbb kilátások is félrecsúszhatnak. Ezért sose hagyjuk abba a keresgélést és emlékezzünk arra, hogy még nincs a zsebünkben az állás. Ha most elégedettek, lelkesek és boldogok vagyunk, használjuk a pillanatot további kapcsolatépítésre és újabb állásinterjúk szervezésére.

10. Vessünk egy pillantást a jövőre
Hol tartunk most és milyen karriert képzelünk el magunknak? Hasonlítsunk össze jelenlegi életünket korábbi szakmai vágyainkkal. Németországban sok hazai és nemzetközi cég van, akik álláshirdetéseiket a JOBKralle-n osztják meg. Használjuk ki a lehetőséget és tájékozódjunk az aktuális szabad álláshelyekről, valamint a mindenkori karrierlehetőségekről.


Sok sikert kíván a JOBKralle az álláskeresésben! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése