2014. augusztus 7.

Amit sose tegyünk egy állásinterjún

Sok mindenen elbukhat egy állásinterjú... Azonban alapos felkészüléssel elkerülhetőek a legnagyobb hibák. A JOBKralle összegyűjtötte, mi az, amit semmiképp se tegyünk az elbeszélgetésen.


1. Késés – ne késsünk az interjúról, azonban 15 perccel korábban se érkezzünk – az sem számít pontosnak!

2. Ne felejtsük el az interjúztató nevét – ha ráadásul a munkaadó doktori titulussal is rendelkezik, mindig mondjuk hozzá a nevéhez.

3. Helyfoglalás és a rágó – aki kérés nélkül helyet foglal vagy rágózik az interjún, annak nem sok esélye van.

4. A felkínált ital elutasítása – soha ne utasítsuk el az ital, de ne igyunk forró kávét, ha már amúgy is melegünk van.

5. Ideges testbeszéd – összekulcsolt karok, kezek az asztal alatt, szemkontaktus hiánya – mindezzel csak elutasítást, idegességet és zárkózottságot tükrözünk.

6. Képzavar – nagy baj, ha fogalmunk sincs, milyen pozícióra jelentkeztünk és éppen melyik cégnél vagyunk – ez hihetetlennek tűnik, de sajnos van, akinél előfordul.

7. Kritika – ne kritizáljuk korábbi munkaadónkat, de volt munkahelyünk belső ügyeinek kifecsegése sem tartozik az interjúhoz.

8. A félrebeszélés vagy 5 szavas válaszok adása sem nyerő – azonban 15 perces monológba se kezdjünk bele.

9. Informálódás hiánya – eléggé kínos, ha például a következő kérdésre nem tudunk vagy rosszul válaszolunk: „Mely termékeit ismeri a cégnek?”


10. Ne vágjunk a beszélgetőpartner szavába – csak akkor beszéljünk, ha kérdeznek minket. Néha azonban jó pontot szerezhetünk egy odaillő közbekérdezéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése