2014. október 28.

Állásinterjú – A helyes felkészülés

Hosszadalmas keresgélés után sikerült végre kiszemelnünk álmaink állását? Ha nem szeretnénk elszalasztani a kínálkozó alkalmat, készüljünk fel megfelelően az állásinterjúra!


Bizonyára számtalanszor hallottuk már, hogy az első benyomás sokat számít. Ez alól az állásinterjú sem képez kivételt – minden az első beszélgetés során dől el. Rengeteget tehetünk azért, hogy valóban meg is kaparintsuk a hőn áhított pozíciót vagy legalábbis jobb eséllyel induljunk. Ennek kulcsa a helyes felkészülés. Ha mentálisan készen állunk az állásinterjúra, sok nehézség fel sem merül, a többit pedig könnyebben leküzdhetjük.

Az előzetes informálódásnak fontos szerepe van a felkészülésben. Tudnunk kell, kivel találjuk szembe magunkat az állásinterjún és mivel foglalkozik a vállalat, amelynél a jövőben dolgozni szeretnénk. Ahhoz, hogy pontosan érkezhessünk, arról is tájékozódnunk kell, hogy pontosan hol is kell megjelennünk és hogyan juthatunk el oda gyorsan vagy éppen egyszerűen.

Érdemes azon is elgondolkozni, milyen jellegű állásra jelentkezünk. Mik vajon az alapkövetelmények? Milyen ismeretekre és tulajdonságokra van szükség a munka optimális elvégzéséhez? Mit vár el leendő munkaadónk? Ha előre megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, kevesebb meglepetés érhet bennünket az állásinterjú során. Ez egyben segít azt is eldönteni, hogy valóban vállalkozni akarunk-e az adott munkára. Hiszen a felvételi elbeszélgetés előtt azt is tisztáznunk kell magunkban, mi mit várunk az állástól. Mik a fizetési elképzeléseink, kilátásaink? Hol látjuk magunkat úgy öt-tíz év múlva? Ezek olyan kérdések, amelyek a potenciális munkaadók körében is nagy népszerűségnek örvendenek.


A tartalom mellett annak is nagy szerepe van, hogyan mondunk valamit. Az elhangzottakat testbeszédünkkel is alá kell támasztanunk, amit a magabiztosság jelentősen megkönnyít. Ha aggodalmaink vannak, képzeljük el az interjú menetét: hogyan érkezünk meg, mit viszünk magunkkal, milyen kérdésekre milyen feleleteket adunk. Gondoljuk végig, hogyan tehetjük a lehető legjobb benyomást, mivel emelkedhetünk ki a a többi jelentkező közül. Lássuk reálisan magunkat, de pozitív tulajdonságainkra merjük felhívni a figyelmet! Aggodalmainkat az is enyhítheti, ha otthon „elpróbáljuk“ az állásinterjút. Így felkészülten jelenhetünk meg a felvételi elbeszélgetésen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése