2015. június 16.

Hány napra utazzunk nyaralni?

Nyaralás, pihenés nagyon fontos, ez nem kérdés. Mindegy, hogy az alkalmazottról vagy a munkaadóról van szó, mind a ketten profitálnak abból, hogy a csapat kikapcsolódik. De milyen hosszúnak kell lennie az ideális nyaralásnak és előfordulhat, hogy talán túl sok szabadságot veszünk ki?


Amint a napok hosszabbak és melegebbek lesznek, máris automatikusan a nyaralásra gondolunk. Mindegy, hogy a hegyeket vagy a strandokat részesítjük előnyben – a szabadságok egész évben jól esnek. Emlékszünk még a hosszú szünidőre a szüleinkkel? Tény, hogy a nyaralások hossza évről évre mindig rövidülnek. A tendencia az egy hetes, vagy a hosszú hétvégi pihenések irányába mutat.

Különböző okok miatt van ez így. A munkaviszonyok megváltoztak és egyre nehezebb egy egyértelmű határvonalat húzni a munka és a magánélet között. A telefonoknak és laptopoknak köszönhetően már bármikor és bárhonnan elérhetőek vagyunk. Így egyre nagyobb a kísértés már a nyaralások alatt is, hogy ne nézzük meg céges e-mailjeinket, vagy ne egyeztessünk időpontokat előre a visszaérkezésünkre.

Pontosan ez az, amitől a psychologusok óva intenek. A szabadság alatt tudatosan el kell távolodnunk a mindennapoktól és mindenféle határidő nélkül egyszerűen élvezni az időt. Mikor máskor lenne erre alkalmunk partnerünkre, gyerekeinkre, családunkra és barátainkra ennyi figyelmet szentelni? Vagy elolvasni végre egy olyan könyvet, amit már régóta tervezünk? Vagy kipróbálni egy olyan izgalmas hobbyt, amit már rég szeretnénk? A nyaralás tehát soha sem lehet elég hosszú.

Szintén rossz, ha túl hosszú pihenést tervezünk, hiszen ekkor teljesen kizökkenhetünk a megszokott ritmusból. Ha viszont túl rövid, akkor meg nem kapcsolódunk ki eléggé.


Szakértők ezért 7 vagy maximum 10 napos szabadságot javasolnak. Ez az az időtartam, ami alatt elérhetjük az optimális feltöltődést. Ehhez hasonló nyaralásokat évente kétszer, háromszor ajánlatos tartani. Év közben is figyeljünk oda, hogy a szürke hétköznapok is tartalmasak legyenek, akár sporttal, hobbyval vagy egy közös mozival a barátokkal, családdal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése