2015. július 30.

A főnökünk mint Facebook ismerős

Mit tegyünk, ha a főnökünk bejelöl minket a Facebook-on? Ez egyre gyakoribb kérdés a munkavállalók körében. Egyáltalán nem könnyű elhatározás, hisz akárhogyan is döntünk, tehát visszajelöljük vagy elutasítjuk, rosszul is jöhetünk ki a helyzetből.


Minden munkavállalónak alaposan át kell gondolnia, hogy bejelölje-e munkatársait és főnökét különböző közösségi portálokon. Egyre inkább meghatározzák életünket ezek a portálok, és bár a határok kezdenek elmosódni a munka és magánélet között, mindig van olyan dolog, amit inkább nem osztanánk meg a nagy világgal. A döntés az Ön kezében van. Kivéve persze, ha Önt jelölték be. Erre reagálni kell, a kérdés csak az: hogyan?

Sok alkalmazott érzi úgy, hogy ezáltal a főnöke átlépi azt a bizonyos határvonalat a magánélet és munka között. Ha nem jelölünk vissza, talán még a jövőbeni kapcsolatot is megronthatja, még akkor is, ha az nagyon udvariasan próbáljuk tálalni. Főleg akkor, ha a többi munkatársunk már ismerőse.

Ha úgy dönt, hogy visszajelöli felettesét, pár óvintézkedést feltétlenül meg kell tennie – különben láthatja minden korábbi parti fotóit, beszélgetéseit, hozzászólásait. Nem csak visszamenőleg kell változtatnia profilján, hanem előre is kell gondolnia. Véletlenül se kerüljön olyan kellemetlen helyzetbe, hogy olyasmit posztol szabadsága vagy betegszabadsága alatt, ami esetleg akár az állásába is kerülhet.
Két választása van ebben a helyzetben: vagy minden egyes korábbi és majd az új bejegyzésnél korlátozza a láthatóságot, vagy ezen túl mellőzi a privát jellegű bejegyzéseket.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán bejelölni munkatársunkat, főnökünket. A válasz: IGEN.
A profilunk tökéletesen tükrözheti kapcsolatainkat, ami hasznos lehet üzleti célokból, vagy önmarketing szempontból.


Egy viszont biztos! Sokkal jobban oda kell figyelnünk arra, hogy mit osztunk meg barátainkkal, hisz bármikor véthetünk hibát egy új bejegyzés megosztásánál!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése