2015. július 30.

Hogyan mondjunk fel diplomatikusan?

Végre eljutott odáig, hogy a jelentkezési folyamatok befejeződtek, a fizetésről és munkafeltételekről mindent megbeszéltek és a munkaszerződés már csak egy aláírásra vár. Sajnos egy dolog még várat magára: a régi állása, ahol fel kell mondania. Mindegy, hogy jól érezte-e magát a cégnél, ez a lépés biztosan nehéz lesz.


A döntést sem lehetett könnyen meghozni, amelyet követően a régi megszokott állását egy újra cseréli. Az utóbbi időben sem változtak azok az okok, ami miatt egy alkalmazott erre az elhatározásra jut. Hiányos kilátások, túl- vagy alulterheltség, megoldhatatlan konfliktusok a kollégákkal vagy alacsony fizetés.

Első lépésként természetesen ajánlott a felettessel beszélni a problémáról. Egy előléptetés, fizetésemelés vagy egy, a cég által fizetett továbbképzés biztosan motivációként használna, és új kihívásokat jelenthetne. A kollégákkal való konfliktusokat már sajnos nem olyan könnyű megoldani és valóban sokszor akár elbocsájtáshoz, vagy felmondáshoz is vezetnek.

Ha már jól meggondolta és mindent megpróbált, de sikertelenül, és az új állást is megkapta, akkor nincs mást tennie, mint a főnökét értesíteni a döntéséről. Minden joga megvan felmondani, de gondoljon arra, hogy később még szüksége lehet egy jó ajánlólevélre korábbi munkahelyéről. Tehát fontos, hogy kellemes érzettel és tisztelettel mondjon búcsút.

Figyeljen arra, hogy időben értesítse főnökét arról, hogy kilép és tartsa magát a munkaszerződésben leírt felmondási feltételeihez. Ez idő alatt igyekezzen minden folyamatban lévő projektet befejezni, vagy legalább problémamentesen átadni munkáit az új munkaerőnek.

Amikor közli, hogy kilép, kerülje a frusztrációt, konfliktust, helyette inkább azt hangsúlyozza ki, hogy az új munkahely milyen új lehetőséget, fejlődést jelent az ön számára. Ezek azok az okok, amelyeket minden cég megért.
Mindezeket tegye meg azért, hogy szépen emlékezzenek önre, hisz soha nem lehet tudni, hogy pár év múlva, milyen újabb ajánlattal keresik meg Önt.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése