2015. november 24.

Milyen gyakran ajánlott állást váltani?

Éveken keresztül ugyan annál a cégnél dolgozni és folyamatosan új feladatokat, felelőséget kapni – ez mutatja elhivatottságunkat, kitartásunkat, fegyelmezettségünket a munka világában. De vajon fordítva is igaz, ha gyakran váltjuk munkahelyünket, akkor megbízhatatlanok vagyunk? Ha Ön is éppen az önéletrajzát vizsgálja és nem tudja,hogy soknak vagy kevésnek számít a munkahelyeinek a száma, akkor most adhatunk pár támpontot!


Mint az élet bármely területén, ebben az esetben is él az aranyszabály: ne vigyük túlzásba, tehát ha lehet, akkor ne váltsunk havonta munkahelyet.
Természetesen az sem mindegy, hogy az ember milyen életszakaszban van. A karrierünk elején teljesen normális, ha valaki még keresi az útját, a számára megfelelő szakmát, munkahelyet. Egészen harminc éves korunkig ez érthetődő.
Amint idősödünk, már nyomos okot kell adnunk döntésünknek, és ez az adott állásinterjún meg is kell jól indokolunk.

Teljesen elfogadható, ha körülbelül háromévente váltjuk a munkahelyünket. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: a legtöbb projekt egy cégen belül ennyi ideig tart, illetve ez az az intervallum, amennyi idő alatt megunhatjuk feladatköreinket, munkahelyünket. Sok cég ennyi idő alatt már ad előrelépési lehetőséget, hogy újult erővel valamilyen új feladatba kezdjünk. Egy állásinterjú alkalmával sem kényszerülünk magyarázkodásba, hisz ennyi idő már jól mutatja, hogy a munkahelyen elégedettek voltak munkánkkal.

Ha új álláslehetőséget keres, mert elégedetlen jelenlegi munkahelyével, első lépésben gondolja át, hogy mik is azok, amik zavarják, ami miatt erre az elhatározásra jutott. Egy elhamarkodott döntéssel talán nem is jut előrébb.  Gyakran előfordul, hogy ugyan azok a problémák kerülnek elő az új munkahelyen is és ezen esetekben nem is biztos, hogy a munkahelyekkel van gond, hanem a mi hozzáállásunkkal. Ne tegyünk tehát elhamarkodott lépéseket, hisz mint tudjuk, a mai világban jobb, ha nem ugrálunk állások között meggondolatlanul. A kereslet nagy a jó állásokra, így sajnos már mindenki pótolható.

Mindenképpen ajánlatos először a jelenlegi munkahelyen feljebb kerülni vagy egy olyan pozíciót találni, ami jobban megfelel az elvárásainknak, és nem utolsó sorban, boldoggá, elégedetté tesz minket. 

2 megjegyzés:

  1. És minek számít, ha valaki évente csak nyáron dolgozik, 3-4 hónapot? Mert nem veszik fel sehová a környéken, mert sok a kamu álláshirdetés és nem is érkezik rájuk válasz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magyarország kormánya szerint, dögölj éhen... SAJNOS!

      Törlés