2015. december 22.

8 Tipp, hogy ne veszítsük el motiváltságunkat az álláskeresésben

Ha éppen álláskeresésben van, akkor jól tudja, hogy milyen nehéz is nem elveszíteni a lelkesedésünket. Hogy egy kicsit segítsük a folyamatot, összeírtunk pár ösztönző tippet:


1. Minél több emberrel ossza meg jelenlegi helyzetét! Teljesen mindegy, hogy a baráti körében vagy családtagjaival – Nincs egyedül ebben a helyzetben, biztosan sok tapasztalattal rendelkeznek körülötte, amik segítségére lehetnek ebben az időben. Bátorságot, erőt és reményt adhat hallani mások történetét, megnyugtató, ha tudjuk, nem egyedül mi kerültünk ilyen helyzetben.

2. …kerülje viszont a negatív embereket! Amennyiben lehetősége van próbáljon tartózkodni azoktól, akik a saját sikertelenségükben már frusztráltak, idegesek, pesszimisták és csak a negatívat árasztják magukból. A sajnáltató emberekkel is kerülje a kapcsolatot, akik csak szánalmat éreznek, és ahelyett, hogy támogatnak, minden lelkesedésünket letörhetik.

3. Ne magát hibáztassa a helyzet miatt! Gazdasági krízisidőszakot élünk és ez természetesen a munkaerőpiacra is hatással van – egyszerűen kevesebb álláslehetőség van és így több potenciálisan jó munkaerő pályázik ugyan arra az állásra. Tehát nem az Ön hibája, hogy nem talál azonnal új munkahelyet és nem hiányos vagy rossz önéletrajzán múlik, hogy tovább tart, míg megtalálja a megfelelő állást.

4. Legyen tisztában az erősségeivel! Milyen eredményt ért el eddig korábbi munkáltatóinál? Emlékezzen vissza, tudatosan napjában többször, hogy mit is tett már le eddig az asztalra eddigi életpályája során. Így ha állásinterjúra kerül sor, nem lesz problémája azzal, hogy lenyűgözze az új munkáltatót.

5. Pontosan gondolja át, hogy milyen is lenne az a munkahely, ahol jól érezné magát, és sikereket is elérhetne! Korábbi munkahelyeit bizonyos okok miatt hagyta ott. Ezek máris segítenek abban, hogy mit is nem szeretne, mi is fontos Önnek, valamint hogy miket várna el az új munkáltatótól.

6. Ne hagyja, hogy a visszautasítások, vagy az esetleges várakozás, hiányzó válaszlevelek eltántorítsák céljaitól! Ha egy új álláslehetőséget nem kap meg, még nem azt jelenti, hogy hiányosak a tapasztalatai, végzettségei. Ha pedig még egy válaszra sem méltatja egy cég, ez őket minősíti és talán jobb is, hogy nem kapta meg az állást, nem igaz?

7. Tartsa magát a napi rutinhoz! Csak azért mert éppen munkanélküli, még nem azt jelenti, hogy nincs szüksége beosztásra. Egy tipp erre is: délutánonként nézze át az új álláslehetőségeket, mentse el magának, hogy aztán másnap reggel, frissen állhasson neki a pályázatok személyre szabásához, küldéséhez.


8. Szenteljen több időt a hobbijaira! A legutolsó állás mellett is volt biztosan más tevékenység is, amit szeretett. Akár sport vagy valamilyen érdeklődés egy téma iránt. Most végre több ideje van erre! Használja ki, és az álláskeresés mellett töltsön több időt erre. Ez segít abban, hogy elfelejtse aktuális problémáit, és biztosan jó hatással lesz testére, lelkére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése