2016. február 2.

Minden, amire egy állásinterjún figyelni kell

Megcsinálta! Sikeresen leadta a jelentkezését és tovább is jutott az állásinterjúra! Végre… Máris elkezdett izgulni, stresszelni: Hogy adjam el magam úgy, hogy pozitív benyomást keltsek és a végén megszerezzem álmaim állását? Csak semmi pánik, egy alapos felkészüléssel és pár trükkel, biztos a siker. Ehhez adunk most pár tippet!


Első sorban jól fel kell készülni az állásinterjúra. Gyűjtsön össze minden információt a cégről, ahova behívták. A legegyszerűbb az, ha meglátogatja weboldalukat, és a rólunk, szolgáltatásaink, termékeink menü alatt meg is találhatja a legfontosabbakat. Előre próbálja megtalálni a különböző kapcsolódási pontokat az Ön és a cég profilja között, gondoljon ki lehetséges kérdéseket, és a válaszait gyakorolja tükör vagy barátai előtt. Tipikus kérdések, amelyek a leggyakrabban előfordulnak: Hogyan tudná pár mondatban összefoglalni eddigi pályafutását? Mit tud a cégünkről? Miért szeretne nálunk dolgozni? Hol látja a jövőjét öt év múlva? Miért gondolja, hogy Ön lenne a legmegfelelőbb jelentkező erre az állásra? Ezekkel a kérdésekkel próbálják általában kideríteni, hogy beleillene-e a csapatba. Ha jól felkészül, akkor a jól átgondolt válaszaival biztosan pozitív benyomást fog kelteni.

Következő lépésként, előre nézzen utána a helyszínnek. Alaposan tervezze meg az útvonalat, hogy pontosan tudjon érkezni az interjúra. Mindenképpen számoljon több időt az útra, hisz bármikor bármi közbejöhet és feltartóztathatja. Még a tömegközlekedésnél is lehetnek fennakadások.

Figyeljen az öltözetére is, semmi képpen legyen alulöltözött. Ha bizonytalan a helyes ruházatot illetően, kérje ki családtagja vagy barátai véleményét. Ne használjon túl sok parfümöt és az erős sminktől is óvakodjanak a hölgyek. A kevesebb néha több! Ide is érvényes az a mondás.

Az interjú alatt legyen magabiztos, határozott és céltudatos. Figyeljen a testbeszédre, mert az idegességet és bizonytalanságot sugározhat. Teljesen természetes, ha izgul egy ilyen helyzetben, ellenben az izgatottságot tudni kell kezelni. Tehát: határozott kézfogás, közben az interjúztató szemébe nézünk, táskánkat letesszük a felajánlott helyre, nem szorongatjuk, ha helyet foglaltunk, szép kihúzott háttal ülünk. Legyen udvarias, barátságos, beszéljen nyugodt hangon, lassan és érthetően – így magabiztosságot fog sugallni. Ha a szituáció megengedi, egy kis humorral oldhatja a hangulatot, de ne essünk túlzásba.


Ha mindent megtett a siker érdekében, már csak várnia kell a válaszra. Ne csüggedjen, ha nem sikerült megszereznie egy új állást! Fontos, hogy tanuljunk a hibáinkból és az interjú után átgondoljuk, hogy mit is ronthattunk el, mit kellene, lehetne másként csinálnia, mondania. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése