2016. február 10.

Nem kapott választ a jelentkezése után? Ezeket teheti!

Elküldte pályázatát egy álomállásra és várja a választ a cégtől. Ha ez elmarad, ideges lesz és máris a legrosszabbra gondol: Elutasították és annyira nem passzol az állásra, hogy még válaszra sem méltatják. Nem feltétlenül ez az oka, ne gondoljon a legrosszabbra!


Már a legelején kezdjük azzal – Ha egy cég még válaszra sem méltatja a jelentkezőket, az őket jellemzi, nagyon udvariatlan és szakszerűtlen. Még azoknak a jelentkezőknek is kötelességük lenne válaszolni, akik tényleg nem passzolnak az adott álláslehetőségre.
Sokszor érthető módon hosszabb ideig tart, míg kiválasztják azokat a pályázókat, akiket behívnak első interjúra. Több cég szerencsére már ilyenkor is ír egy türelmet kérő Emailt, hogy a döntést előre láthatólag lassabban tudják meghozni, de köszönik a jelentkezést, megkapták, hamarosan jelentkeznek.

Mielőtt pánikba esne, mert nem kapott egy visszajelzést sem, gondoljon arra, hogy nem ön az egyetlen, aki jelentkezett az adott állásajánlatra. Egyetlen állára több százan is jelentkezhetnek. Nagyobb cégeknél hetekig, de akár több hónapig is eltarthat, míg feldolgozzák a pályázók dokumentumait.

Amennyiben már több mint két, három hete elküldte önéletrajzát és nem kapott választ, itt az ideje, hogy aktivizálja magát. Lépjen kapcsolatba a céggel és kérdezzen utána, hogy hol tart a jelentkezők adatainak feldolgozása! Egy rövid és határozott Email, amelyben megerősíti még egyszer érdeklődését a cég, illetve a megajánlott állás iránt elegendő. Ne felejtsen utána kérdezni annak, hogy mikorra várható döntéshozatal. Természetesen telefonon is érdeklődhet. Ebben az esetben viszont legyenek önnél jelentkezési papírjai, mert könnyen lehet, hogy egy rögtönzött telefoninterjún találja magát. Sok cégnél viszont nem szeretik, ha evvel kapcsolatban keresik fel őket. Leggyakrabban csak egy gyors rövid választ kapunk, mégpedig azt, hogy hamarosan biztosan informálják döntésükről.


Mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy várjon türelemmel, és ne mindent egy lapra tegyen fel, folyamatosan keressen új álláslehetőséget és pályázzon is azokra. Több jelentkezés több lehetőséget jelent!

3 megjegyzés:

  1. Nos ez egy magyar szokás: nincs válasz! Egyébként sok esetben azt sem lehet tudni, hogy ki is az adott cég... így az érdeklődés is lehetetlen.

    VálaszTörlés
  2. Én ezt már fel sem veszem. Azt már nehezebben veszi be a gyomrom, amikor állásinterjúról sem jeleznek vissza.

    VálaszTörlés