2016. március 21.

Szexuális zaklatás a munkahelyen

A szexuális zaklatások és túlkapások sajnos mindenhol jelen vannak életünkben, így azokkal munkahelyünkön is találkozhatunk. Úgy gondolnánk, hogy napjaink érzelmi alapú, az emancipálódás irányába fejlődő társadalmában ez már nem lehetne téma, azonban a keserű valóság mást takar. Egy EU-tanulmány „Munkahelyi körülmények az Európai Unióban” szerint világszerte megfigyelhető a jelenség.
A JOBkralle ennek okán kérdezte meg a munkavállalókat abban a tíz országban ahol jelen van a munkaerőpicon, vajon történt-e már velük hasonló eset munkahelyeiken. A válaszadók a következő opciók közül választhattak: „soha“, „ritkán“, vagy  „gyakran“. Szerencsére a válaszadók nagy többségét (60%) a résztvevő országokban még soha nem zaklatták munkahelyeiken.
Ezen kívül feltűnő volt, hogy hasonló válaszok jöttek a németországi és svájci megkérdezettektől. Közel azonos megállapítást tehetünk az egykori Csehszlovákia volt tagállamainak válaszadói esetében is. Az eredményekből az is kiderül, hogy Románia végzett a legjobb helyen, hisz ott a munkavállalók 80%-a mondta, hogy soha nem zaklatták munkahelyén. A román válaszadók mindössze 18%-a választotta a „ritkán“-t és 2%-a a „gyakran“-t válaszul. Ezzel ellentétben az Egyesült Királyságban, valamint Lengyelországban a legmagasabb a munkahelyi szexuális zaklatás mértéke, vagy legalább is ezkeben az országokban ismerik be leggyakrabban a tényt. A válaszadók (mindkét ország esetében) 21%-a jelölte meg a „gyakran“ választ. Ezzel a témával kapcsolatosan meg kell jegyezni azt is, hogy az anonimitás ellenére ezeket a kérdőíveket nagy körültekintéssel és óvatossággal kell kezelni, hisz a szexuális zaklatás áldozatai nagyon gyakran szégyenlik magukat, vagy más okokból nem mernek beszélni az esetről mások előtt.
A második legjobb pozícióban, ahol még soha nem volt hasonló élményben része a munkavállalóknak, a Szlovák válaszadóktól érkezett (77%), ezt követi Csehország (75%), Ausztria (72%), Írország (71%), majd Svájc, Németország és Lengyelország egyaránt 67%, végül Magyarország 64%-kal zárja a sort. Az eredmények alapján az Egyesült Királyságban a legmagasabb a munkahelyi szexuális zaklatás mértéke, itt ugyanis a válaszadók csupán 62%-a mondta, hogy soha nem volt munkahelyén hasonló élményben része. Ugyanakkor a válaszadók 21%-át gyakran zaklatják munkahelyén.
Ezek a számok összehasonlítva lényegesen magasabbak a korábban említett országok mutatóinál, így egyértelmű, hogy az érintett országok munkáltatóinak jobban kell törekedniük a probléma megoldására.
A munkahelyi szexuális zaklatás világ szinten történő visszaszorításának legjobb módjai a figyelemfelkeltés, valamint a potenciálisan érintett személyek továbbképzése a megfelelő jogorvoslati lehetőségekre, illetve lehetőséget kell adni a pszichológiai szaktanácsadásra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése