2016. május 9.

Legyen meggyőző az állásinterjún - 7 tipp a sikerhez

Ha mindig azt kérdezte magától, hogyan lehetne még meggyőzőbb az állásinterjúk alkalmával, jó hírekkel szolgálhatunk. Nem is olyan nehéz megkapni a jó receptet a sikeres bemutatkozáshoz a hozzá értő eladóktól, marketing szakemberektől. Nem utolsó sorban a legjobb termékét szeretné eladni a potenciális munkaadójának, tehát önmagát. A jó tanácsaink segítségével biztosan a jó úton lesz céljai elérése érdekében.

1. Jól készüljön fel a beszélgetésre! Semmi nem zökkentheti ki a beszélgetés menetéből könnyebben, mint ha hiányoznak a megfelelő szakszavak, semmi nem teszi bizonytalanabbá, mint ha nem tudja a választ a következő kérdésre. A beszélgető partnere soha nem érezheti meg a félelmét, ezért jól készüljön fel az Önre váró lehetséges kérdésekből, ne találjanak rést tudása pajzsán.

2. Legyen mindig udvarias! Ennek a ténynek teljesen egyértelműnek kellene lennie, ugyanakkor bizonyos stressz-helyzetekben hajlamosak vagyunk megfeledkezni alapvető viselkedési normáinkról. Emelkedjen felül ezen emberi hibánkon, mutassa meg leendő munkaadójának, hogy még stressz esetén is kiválóan uralja érzelmeit, gondolatait.

3. Figyeljen a testbeszédére! Figyelje meg önmagát, miközben a tükör előtt eljátssza az állásinterjú történéseit. Lógatja fejét és vállait, vagy elárulja a gesztikulációja, mimikája idegegességét? Nem gond, ezen már változtathat, finomítsa megjelenését.

4. Beszélje a szemben ülő nyelvét! Ezzel most nem a kiváló nyelvtudására szeretnénk utalni, hanem valami teljesen másra – észrevette már, hogy valamit vesz, közben az Önnel kommunikáló eladó teljesen idomul tónusában a vevőhöz? Erre Ön is képes lehet! Ha a beszélgető partnere halk, nyugodt vonalakat képvisel, önmaga is megnyugszik és idomul partnere stílusához.

5. Legyen vidám hangfekvése! Bármit is mond, tegye azt mindig mosolyogva. Ez nyugtatóan hat, továbbá sokkal befogadóbbá, szimpatikusabbá teszi hangját a befogadó fél számára.

6. Figyeljen a beszéd gyorsaságára! Az állásinterjú nem arra hivatott, hogy bebizonyítsa milyen sok szót képes kimondani egy percen belül. A beszédsebessége nem lehet sem túl gyors, sem túl lassú! A lassú beszédtempó ugyan magabiztosságot sugallhat, ugyanakkor untató is lehet. Ezzel szemben a hadarás értelmezhetetlenséget okoz. A legjobb, ha folyamatosan változtatja beszédtempóját, szituáció és témától függően.

7. Jól figyeljen oda! Nem utolsó sorban, legyen mindig jó megfigyelő. Bólogasson egyetértően, ismételje meg az elmondottakat amikor lehetősége adódik rá és soha ne szakítsa félbe beszélgető partnere mondandóját. Ezek után semmi sem állhat útjában, egy sikeres állásinterjú elérésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése