2016. július 12.

Amit ma megtehetsz… - Tippek a halogatás elkerüléséhez

Biztosan mindenki érezte már ezt – Tudja nagyon jól, hogy mennyi mindent kell még megtennie, de egyszerűen nem bírja rá magát, hogy elkezdje ügyes-bajos teendőit intézni. Ahelyett, hogy felszámolná a feje fölé tornyosuló feladatokat, inkább a legfrissebb híreket böngészi, vagy végignézi az aktuális szociális médiában szereplő kontaktok képeit, tevékenységeit, ami persze a legtöbb munkahelyen nem megengedett, míg dolgozik. Az is lehetséges, hogy inkább mások jelentéktelennek tűnő feladataival foglalkozik sajátja helyett: de végül rádöbben, hogy még rendet akart rakni íróasztalán is. A lényeg minden esetben azonos: csökken a termelékenysége. Olvassa el hasznos tippjeinket!


1. Kezdje el azonnal!  A 72 órás szabály azt mondja ki, hogy annak a valószínűsége, hogy egy, az ebben az időintervallumban el nem kezdett feladat megoldódik 1%-ra csökken. A legjobb, ha nem engedi, hogy az események idáig fajuljanak.

2. Kezdje el a legkellemetlenebb feladatokkal! Ha ezeket az ügyleteket már maga mögött tudja, természetesen növekszik a motivációja és a teljesítménye is, mivel a kellemesebb dolgokat szívesebben végzi majd.

3. Tervezze meg előre feladatait! Sokaknak esik nehezére elkezdeni a munkát, mert nem látják át mit is kellene tenniük, túl sok a tennivalójuk. Éppen ezért tervezze meg körültekintően napi teendőit, amit az egyes feladatok elvégzését követően többször ismételjen meg a nap folyamán.

4. Darabolja fel munkáit! Zavarja, hogy túl nagy és túl sok feladata van? Alkosson kisseb munkaegységeket, hogy kényelmesen, lépésről lépésre küzdje le az akadályokat.

5. Alkosson prioritási pontokat! Több fontos feladatot is el kell végeznie? Gondolja végig, hogy mindent egyedül kell-e megtennie! Ne féljen attól, hogy a kollégáinak munkát ad, vagy segítséget kér bizonyos munkák lebonyolításában. Ön is csak egy ember, akinek vannak korlátai és nem lehet a végletekig terhelni.

6. Tegye láthatóvá eredményeit! Néha szükségünk van motivációra, hogy azonos lendülettel folytassuk megkezdett munkánkat. Vessen egy pillantás az elvégzendő feladatinak listájára, amelyen láthatja, hogy mi az amit már elvégzett, vagy áthúzott! Ugye milyen sokat megcsinált már?

7. Önmagunk jutalmazása! Tudja mi az a dolog, amely bizonyítottan, a legjobban motiválja az embert? A jutalom. Tervezzen be a napi rutinba egy-egy kis jutalmat, amelyet a sikerrel elvégzett feladatok után kaphat meg. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de egy szelet süti, vagy csoki, esetleg egy friss kávé mindig segítheti nehéz pillanatokban, de csak mértékkel!

8. Használja ki a legproduktívabb fázisát!  Mindegy hogy korán reggel, vagy késő este, mindenkinek megvan a legtermelékenyebb időszaka. Használja ezt tudatosan a legmagasabb teljesítményi szint elérése érdekében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése