2016. július 4.

Home office vagy munka az irodában – mit részesítenek előnyben az európaiak?

A korban, amikor minden változik, és még azt is megkérdezik, ami korábban azért teljesen egyértelmű volt, vagy bármi megtörténhet, amit korábban lehetetlennek tartottunk, nem meglepő, hogy a munka világa is a feje tetejére áll. Az internet hatására bekövetkező mobilitás olyan változásokat generált napjainkra, ahol a munkavállaló külön besorolást kap: „digitális nomád” – ahol a munkát magad viszed. Ez szó szerint annyit jelent, hogy az egyén, akinek teljes internet-hozzáférése van, képes a világ bármely pontjáról ellátni feladatkörét. Természetesen nem törvényszerűen kell elhagyni a kontinenst ahhoz, hogy – köszönhetően az internetnek – mindentől függetlenül dolgozzunk. Ezért kérdeztük meg felhasználóinkat, hogy inkább otthonról, vagy az irodában dolgoznak-e szívesebben, azonban az eredmények egyértelműen rávilágítanak a tényre: még soha semmilyen kérdésben nem volt ekkora egyetértés a JOBkralle-felhasználók körében.
Az ábra alapján már az első pillantásra egyértelműen kijelenthető, hogy a munkavállalók Németországban, Svájcban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Írországban, Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Romániában azonos véleményen vannak: ők az otthonról történő munkát részesítik előnyben.

A szlovákoktól (67%) a románokig (86%) az otthoni munkát részesítik előnyben, ugyanakkor Magyarországon 12%, míg Lengyelországban 41% dolgozik szívesen az irodában, vagy megy be dolgozni minden nap az irodába. 

Minkét variációnak meg vannak a maga előnyei és hátrányai, ugyanakkor már most látható, hogy milyen irányba is halad az európai munkavállalási trend. A trend következményeit napjainkban még nehéz megjósolni, egy azonban biztos, a változások szembetűnők, és a munkaerőpiac hétről hétre új aspektusokkal gyarapszik.

Ebben, a 2016 júniusában elvégzett felmérésben 1015 felhasználó vett részt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése