2016. augusztus 31.

A legjobb első benyomás: professzionális önéletrajz

Az, hogy ön valakinek szimpatikus vagy nem, rögtön az első pillanatokban kiderül a személyes találkozó alkalmával. Ez tudományosan bizonyított tény. Az első benyomás fontossága köztudott. Ha egy új állásra jelentkezik, az első lépés mindig egy olyan professzionálisan összeállított önéletrajz elkészítése, amely alapján a leendő munkáltatója jó képet kap önről, pozitívan ítéli majd meg személyiségét, képességeit. A következő bejegyzésünkben kiemeljük a kritikus pontokat, amelyeken minden múlhat.

Az önéletrajza, amelyet a jelentkezésében mellékel, jelenti a névjegykártyáját is, amely alapján a potenciális munkaadója egy képet fest önről. Az első pillanattól fogva ügyeljen arra, hogy rövid, tömör legyen, ugyanakkor tartalmazzon minden olyan fontos információt, amely a kiírt állás szempontjából, vagy leendő munkáltatója számára fontos lehet. Az, hogy táblázat-szerűen, vagy esetleg más módon szerkeszti önéletrajzát az ízlésére bízzuk. Amennyiben lehetséges, válaszon professzionálisan ható írásfajtát – az, hogy van humorérzéke, a személyes találkozó alkalmával is kiderülhet.

A fejlécben okvetlenül szerepelnie kell a névnek, címnek, telefonszámnak és az e-mail címnek. Állampolgárságra, családi állapotra, vagy katonai rangra vonatkozó adatokat csak abban az esetben kell megadni, ha az releváns a kiírt állás szempontjából.
A továbbiakban a szakmai életét kell feltüntetni. Itt nem időrendi sorrendben kell felsorolni munkahelyeit, hanem a sort mindig az aktuálissal kell kezdeni. Minden állásnál nevezze meg a munkáltatót, röviden írja el mivel foglalkozott, továbbá jelölje a kezdési és a kilépési dátumot is (év, hónap megjelöléssel). A következőkben hasonlóan járjon el az iskolák és képzések esetében is – kezdje az utoljára (legfrissebb) megszerzett képesítésével – nevezze meg a képzési formát, az intézményt és a képesítés megszerzésének dátumát. A továbbképzéseket, amelyeket munkái során végzett, szintén itt kell feltüntetni.

Kiváló érzéke van az idegen nyelvekhez, vagy jó IT felhasználó? Ezek az információk az egyéb ismeretek részhez tartoznak. Különösen nagy jelentősége van azoknak az tanúsítványoknak, amelyeket a kiváló képességinek köszönhetően szerzett, továbbá konkrétan bizonyítani tudja, hogy előző munkahelyein melyik képesítését, hol, mire használta. Ügyeljen mindig arra, hogy tárgyilagosan konkrét képességeket nevezzen meg, és a leendő munkáltatója számára is érdekes legyen. Ugyanígy járjon el a munkán kívüli tevékenységek esetében is, nevezzen meg több olyan pozitív tevékenységet és képességet, ami bizonyítja sokoldalúságát és felkelti a potenciális munkáltató figyelmét. Netán érdekes hobbijai vannak, amelyek szorosan kapcsolódnak az álláskiíráshoz, nyugodtan írjon be párat közülük, azonban amennyiben nincs kapcsolódási pont, inkább annak mellőzését ajánljuk.

Amennyiben minden szempontot szem előtt tartott, egy nagyon meggyőző önéletrajzot hozott össze. Még egy alapos helyesírás ellenőrzés, természetesen az Office program segítségével is, és már mellékelheti is a jelentkezési papírok közé, hogy aztán meggyőzze leendő munkáltatóját: ön a legjobb választás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése