2016. augusztus 24.

Spóroljon a munkahelyén – Így nem terheli túl a havi keretet

Furcsállja a címet? Gondoljon bele mielőtt tovább olvassa a bejegyzést! Az általános meggyőződés azt sugallja, hogy a munkában általában keresi az ember a pénzt és nem elkölti. A valóság azonban kicsit másként fest. Nem csak a szabadidőnkben adunk ki pénzt. A munkaidő alatt is összeadódhatnak olyan összegek, amelyek aztán később fejtörésre adnak okot. Ha végképp nem tudjuk megfékezni költési tendenciáinkat, a hónap végére nagyon kellemetlen napokat is átélhetünk, mire újra fizetéshez jutunk. Úgy gondoljuk, hogy utóbbi eseteknek nem kell bekövetkeznie, ha egy kicsit odafigyelünk, és a terv szerint haladunk a havi költségvetésben.


Ha most egy kicsit elgondolkozott, pontosan tudja, melyek azok a kiadások amelyekre gondolunk. Ha teljes munkaidős állásban dolgozik, az esetek nagy többségében általában egész nap távol van otthonról. Ebben az esetben mindig vannak extra kiadások. Ezek közül párat kiiktathatunk, ha előre tervezünk.

1. Használjon tömegközlekedési eszközöket.
Az lehet, hogy folyamatosan drágulnak a vonaljegyek, de még mindig kevesebbe kerül, mintha autóval járna be minden nap dolgozni. A városban a magasabb üzemanyag használat miatt növekednek a költségek, továbbá nem minden cég ajánl dolgozóinak parkolási lehetőséget. Számoljon utána, hogy megéri-e otthon hagyni az autót. Ha nem bírja a tömegközlekedést, és szóba sem jöhet, mint alternatív megoldás, alapítson kollégáival egy telekocsi rendszert, így nem csak pénztárcáját, hanem környezetét is védheti a felesleges terheléstől.

2. Mindig tartson magánál egy könyvet.
Aki már aktívan használja a tömegközlekedést, biztosan tudja milyen várni. A várakozási idő nem csak technikai és forgalmi okok miatt növekedhet. Maga az útvonal hosszúsága is okozhatja a menetidő, vagy a várakozási idő növekedését. Ezekben az esetekben könnyen vehetünk az állomások és megállók közelében található újságosoknál olvasni valót, ugyanakkor ezeket szinte soha nem olvassuk el teljesen, így azok a többi papírhulladékkal kerülnek ki a szemétbe (feleslegesen). Ezért van egy jobb ötletünk: Mindig vigyen magával egy nyomtatott, vagy digitális könyvet, így ha unatkozna, nem kell feleslegesen pénzt költenie újságokra.

3. Vigyen otthonról kávét az útra.
Ön is azok közé az emberek közé tartozik, akik napi több csésze kávét fogyasztanak? Ebben az esetben gyakran megtörténhet, hogy betérnek olyan helyekre, ahol kávét vehetnek, amit aztán magukkal tudnak vinni útban a munkahelyre. Az, hogy ez nem olcsó mulatság, azt bizonyára mindenki tudja…Szerencsére minden kávéimádó otthonában és persze az irodában is van egy-egy kávégép, ahol energiát tankolhat a napi rutin részeként. Amire egyedül szüksége van, az egy termosz, ami egyszeri beruházási igénnyel bír és persze nem drága, ugyanakkor minden nap újra töltheti anélkül, hogy egy kisebb vagyont hagyna a kávéházláncok kasszájában naponta.

4. Készítsen magának ebédre egy kis csomagot.  
Megéhezett dél körül? Többféle lehetősége is van – elmegy egy étterembe, vagy valamit rendel, netán ott a sarki bolt, vagy mégis marad a kantin, mert ma jót főztek? Mind nagyon kényelmes, jó, ugyanakkor viszonylag drága megoldást jelent az éhség csillapítására. Természetesen nem tiltott a kollégákkal egy-két közös ebéd a héten, de biztosan nem fog sokat szenvedni akkor sem, ha otthon elkészíti kedvenc ételét, és elviszi magával munkába. Egyszerűen készítsen kicsivel többet vacsorára és a maradék tökéletesen kielégíti igényeit a másnapi ebédnél. Nincs is egészségesebb az otthoninál és közben még a pénze sem fogy olyan iramban.

5. Igyon csapi vizet. Mindenütt rendelkezésre áll, bizonyítottan jó minőségű és egészséges, és persze lényegesen olcsóbb, mint bármilyen más ital.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése