2016. augusztus 16.

Veszélyt jelnt-e a Brexit az európaiak szerint a munkájukra?

Pár héttel korábban egy téma uralta az egyes médiumok platformjait: a Brexit. Nagy-Britannia kilépésének híre az Európai Unióból nem csak a szigetországon belül, hanem nemzetközi viszonylatban is nagy port kevert. Ez alatt a pár hét alatt az is bebizonyosodott, hogy legalább annyi Brexit támogató, mint ellenző van. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogyan vélekednek az európaiak a Brexitről, ha a saját munkahelyük jövője is a tét. Németországban, Svájcban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Írországban, Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Romániában arról kérdeztük meg felhasználóinkat, hogy szerintük lesz-e hatása a Brexitnek munkájukra.
Ami első pillantásra kiderül a statisztikákból, hogy minden országban 50% alatt van azon felhasználók száma, akik szerint hatással lesz a Brexit munkájukra. Az elvégzett felmérések alapján, ahol az emberek leginkább féltik a munkahelyeiket, az Egyesült-Királyság (44%), ahol leginkább érintettek a munkavállalók a Brexit országot érintő gazdasági következményei miatt, továbbá Írország (46%), mivel nagyon erős gazdasági együttműködés van a két ország között, illetve Lengyelország (44%), ahol a Nagy-Britanniában dolgozó lengyelek száma meghaladja az egymilliót.
Annak ellenére, hogy a többi kelet európai országból – Magyarország, Csehország, Szlovákia, és Románia – származó munkások száma nem elhanyagolható az Egyesült Királyságban, mégsem aggódnak a munkavállalók olyan mértékben, mint a lengyelek, ha a Brexit munkahelyükre gyakorolt káros hatásairól van szó.

Legkevésbé a román munkavállalókat aggasztja a Brexit (csupán a megkérdezettek 7%-a látta negatívan a munkahelyi jövőjét), aminek leginkább az lehet az oka, hogy a legtöbb román származású vendégmunkás Franciaországban és Spanyolországban dolgozik.

A főként német nyelvterületeken (Németország, Ausztria, Svájc) is a nagy többség azon a véleményen van, hogy a Brexit semmilyen hatással nem lesz a munkájukra.
Ezt a felmérést a JOBkralle 2016 Júniusában végezte.

JOBkralle keresőportál több ezer állásajánlattal – egyszerű, gyors és kényelmes álláskeresés eltérő munkaterületeken, tevékenységi körökben: teljes-, rész-, diákmunkák, szakmai gyakorlatok, képzési helyek, iskolai gyakorlati munkák

JOBkralle Web Integration IT Service GmbH
Stutterheimstr. 16-18, 1150 Wien
marketing@jobkralle.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése