2016. szeptember 23.

A legjobb kulcsszavak a jelentkezéshez – Kulcs az új munkához

A helyes szavak megtalálása nem is olyan egyszerű feladat, míg a jelentkezését írja. A nyomás, ami a jelentkezőre nehezedik annál nagyobb, minél inkább az ideális, vagy áhított állás megszerzése a cél. A legjobb ötlet, amit ilyenkor adhatunk, hogy a jelentkezést úgy kell kialakítani, hogy az szinte tökéletesen idomuljon az álláskiíráshoz. Ezt legjobban úgy érheti el, ha megtalálja és használja azokat a kulcsszavakat, amelyeket a személyzetisek később biztos előnyben részesítenek, és az elvégzendő munka szempontjából elengedhetetlen fontosságúak. Most megmutatjuk, hogy mit értünk ezen kulcsszavak alatt, hogyan találja meg és hogyan fordíthatja saját hasznára azokat.

A kulcsszavak röviden megfogalmazva azok a szakkifejezések, amelyeket adott munkaterületen a legjobb szakemberek, mondhatni a „profik” használnak. Ezekhez ugyanakkor tartoznak olyan egyedi személyiségjegyek, tulajdonságok, amelyekkel leginkább jellemezni lehet az adott munkaterületet képviselő szakembereket. Ha egy beszélgetés közben ezeket az embereket hallja, azonnal tudni fogja, hogy milyen szakmával foglalkozik, természetesen azt is érzékeli, hogy mennyire profi, vagy éppen nem az a szakmában. Pontosan ugyan így jár el a potenciális munkaadója, miközben átolvassa a jelentkezési anyagát. A helyes kulcsszavak tudatos elhelyezése a szövegben nem csak azt mutatja, hogy rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyeket elvárnak a leendő munkahelyen, hanem meggyőzik az olvasót szakmai tapasztalatáról is.

Abban az esetben, ha már rendelkezik szakmai tapasztalattal, ne hagyja, hogy a helyes szakszavak ne kerüljenek bele a jelentkezésbe. Mi van akkor, ha kezdő, vagy nem egészen biztos a dolgában? Ebben az esetben beszélje át másokkal, hogy mi a legjobb ötlet, a „brainstorming” (kötetlen, kreatív, célszerű csoportos beszélgetés) mindig hoz valamilyen megoldást. Gondolja át, melyek azok a képesítések, tulajdonságok, amelyek mérvadóak az áhított állás megszerzéséhez, majd írja le a kulcsszavakat egy papírra. Kérje meg ismerőseit, hogy hasonló módon segítsék gondolatmenetét, nehogy véletlenül egy fontos tulajdonság kimaradjon, amire nem gondolt. A legjobb esetben, egy olyan személy segítségét kéri, aki már a megszerezni kívánt állás szakterületén dolgozik, vagy az ő ismertségi körét, szakmai hálózatát vonja be a felkészülésbe. További segítséget nyújtanak azok a szakmai leírások, amelyek a kívánt szakterületen belül készültek, mivel számtalan szakkifejezést, ismeretet írhat le, amelynek nem volt tudatában, ugyanakkor már többször is használta azokat.

Természetesen nem elhanyagolható maga az álláskiírás sem. A cég, amely a hirdetést feladta, szinte minden fontos kulcsszóval teletűzdelte kiírását. A tapasztalt személyzetisek így akarják konkrétan azt a célközönséget megszólítani, akik jelentkezését a leginkább várják. Olvassa át alaposan a hirdetést, és célzottan figyeljen minden szakkifejezésre, amelyet a munkaleírásban, vagy a követelmények között talál.

Utoljára, de nem utolsó sorban, egy jó tanács: ne vigye túlzásba se a kulcsszavak használatát sem, hisz jelentkezését egy laikusnak is értenie kell. Sok szerencsét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése