2016. szeptember 13.

Ezeket a hibákat kerülje el az önéletrajz írásakor

Tippek egy meggyőző önéletrajzhoz, 2 rész. Számtalan jelentkezést küldött már el, de vagy nem kap választ, vagy szinte alig hívják be egy személyes találkozóra? Csak az általános e-maileket kapja, amiben közlik, hogy nem került be a kiválasztottak közé? Természetesen e frusztráló, hisz rengeteg időt és energiát fektetett az önéletrajzok felépítésére. „Jól van az úgy”, hisz senki nem szórakozásból küldi el az önéletrajzát. Kifizetődő azonban, ha az ember kritikusan és objektívan próbálja megítélni önéletrajzát-mert, mi történik, ha mégis egy-két hiba becsúszott a készítés közben? Nem kell pánikba esni, ha a következőkben felsorolt bármelyik hiba ismerős, mert most már tudja, hol kell javítani.


1. Nagyobb helyesírási hibákat talál önéletrajzában. Minden előzetes átvizsgálás ellenére nem vette észre, hogy maradt helyesírási hiba az önéletrajzában. Ami önnek egy kis elírás (végső soron meg akarja győzni a potenciális munkaadóját, miért jobb, képzettebb a többi jelentkezőnél), az a személyzetiseknek hatalmas gerendaként éktelenkedik az írásában. Ebből ők arra a következtetésre jutnak, hogy rendszeresen vét hibát, felületesen dolgozik. Természetes, hogy senki sem akar ilyen kollégát alkalmazni.

2. Nem professzionális az önéletrajz külalakja. Ha úgy néz ki az önéletrajza, mint egy nehezen olvasható, blokkosított kötelező olvasmány, esélytelen a továbbjutásra. Vagy esetleg sokféle írásmódot alkalmazott, kicicomázta írását, mint egy festményt, mert úgy gondolta, ezzel majd biztos kitűnök a tömegből? Igaza volt, kitűnik, mert visszataszító a szakavatott szemeknek. A szakemberek a számtalan jelentkezésből csak azokat választják ki, amelyek első pillantásra rendezettek, könnyen átolvashatóak, ugyanakkor minden fontos információt tartalmaznak.

3. Kevés vagy egyetlen egy munkatapasztalatot sem említ.  Pontosan olyan fontos, mint az elvégzett munkafeladatok felsorolása. Az olyan önéletrajzok, ahol a praxis során elsajátított tudást is megemlítik, bizonyítottan nagyobb eséllyel marad az olvasó emlékezetében.

4. Nem tett utalást a kiírt állás szemszögéből hasznos képességekre. Nem gondoskodott azokról a kifejezetten előnyös képességek, vagy kvalifikációk megemlítéséről, amelyek szerepelnek a meghirdetett állás kívánalmai között? Nagyon megbánhatja ezen lépését, mert a személyzetiseknek nincs mindig idejük kibogarászni a lényeget az önéletrajzából. Ha ezt a „szívességet“  előre megteszi nekik, nagy mértékben növeli a siker esélyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése