2016. október 20.

Állás nélkül a diplomaosztót követően? – Ne veszítsen időt, csak bátran…

Mi történik akkor, ha a diplomaosztóig nem találta meg álmai munkáját? Minden tanulmány és a jó eredmények is hiábavalóak voltak? Talán rosszul választottam szakirányt? Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódhatnak meg a pályakezdőkben, akik a tanulmányaik befejeztével nem találtak azonnal állást. Talán mégiscsak a szülőkre kellet volna hallgatni, akik a filozófia, vagy az Afrika tudományok helyett, valami „tisztességes” szakmát ajánlottak. Talán egy-egy gyakorlat, praktikum nem ártott volna a tanulmányok alatt? A tanácsunk – ne veszítse el bátorságát, mert nagyon sokan járnak hasonló cipőben. Koncentráljon inkább konstruktív megoldásokra, amelyek kivezetik ebből a kellemetlen helyzetből.
Az átlagot tekintve igaz, hogy a mérnökök, technikusok, építészek, vagy informatikusok jóval hamarabb találnak állást, mint a szellemi foglalkoztatottak, vagy bölcsészettudományokkal foglalkozók. A jó hír azonban, hogy nehezebb, de nem lehetetlen állást találni. Közel sem biztos, hogy a legpatinásabb iskolák legkitűnőbb végzettjei azonnal állást találnak a diplomaosztót követően. Ahelyett, hogy önmarcangolásba, és az elszalasztott lehetőségekbe temetkeznénk, céltudatosan, kellő motivációval kezdjünk el állást keresni.

Fogja fel úgy ezt a nem várt szünetet úgy, mint egy nagyon jó lehetőséget. Mivel teljes elánnal vetette magát a tanulásba, egészen biztos maradtak olyan dolgok, amelyeket nem tett meg, esetleg elhalasztott, mert vizsgára készült, vagy éppen előadáson kellett lennie. Itt az idő, hogy a kihagyott utazások, partik, vagy egyéb rendezvényeket, amelyeket az iskola miatt kihagyott, most a listájára kerüljenek. Nincs semmilyen ellenvetés ez ellen a tevékenység ellen, amíg az el nem téríti eredeti céljától, és nem hanyagolja a munkakeresést.

Legyen a napja jól szervezett, annak ellenére, hogy most többet aludhat. Egy fonom reggeli után, frissen, nézze át az állásajánlatokat. A Jobkralle oldalán, minden nap, a legújabb, a különböző állásbörzékről összegyűjtött állásajánlatokat találja. Regisztráljon az oldalra és már indulhat is az álláskeresés. Célként, hetente minimum három elküldött jelentkezést ajánlunk. Ne feledje jelentkezését professzionálisan elkészíteni, amelyhez hasznos tippeket talál blog bejegyzéseinkben. A tapasztalatok, amelyeket az álláskeresés alatt szerez a jövőben is hasznosak lesznek, ha esetleg másik állás után néz. Az álláskeresés közben új képességeket és képesítéseket is szerezhet (nyelvtanfolyam, szakmai továbbképzés, stb…), amely tovább segítheti elhelyezkedését, és nem utolsó szempontból segít kijavítani a nem túl jól mutató hiányosságokat az önéletrajzában.

Utoljára, de nem utolsó sorban – nem olyan rossz a helyzete. Ha hihetünk a statisztikai kimutatásoknak az egyetemet, vagy főiskolát végzettek 95%-a talál hosszú távú munkahelyet. Csak bátran, sok szerencsét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése