2016. november 10.

Legyél a magad ura – Gondolatoka a cégalapításról

Ismeri azt az érzést, amikor úgy gondolja, ha ön lenne a főnök, sokkal jobban mennének a dolgok, vagy inkább rugalmasabb munkaidőt szeretne? Lehetséges, hogy elérkezett karrierjének arra a pontjára, ahol szívéhez közel álló dolgokkal foglalkozna inkább. Ahogy a mondásban is szerepel: „Legyen a hobbid a hivatásod, és soha többé nem kell dolgoznod!” Abban az esetben, ha jelenlegi állása, már a hobbija is egyben, csak gratulálni tudunk, hisz nagyon keveseknek adatik meg ez a lehetőség. Mindenki más számára a legjobb lehetőség, ha alapít egy saját vállalkozást. Minden esetben alaposan gondoljuk át, hogyan is cselekszünk, hisz a határozatlan idejű, biztos munkaszerződés egy vállalkozó számára már csak a múlt egy homályos emléke lesz. Számtalan sikertörténetet lehetne említeni, így a következő bejegyzésben azokat a fontos pontokat soroljuk fel, amelyeket komolyan át kell gondolni, mielőtt döntünk.
Jól gondolja meg, hogy vállalja-e a felelősséget önmaga és családja jövőjéért. Jól alkalmazkodik, ellenálló a stresszre, kreatív, és a legbonyolultabb szituációkban sem veszti el lélekjelenlétét, jól átlátja a helyzetet. Amennyiben rendelkezik a korábban említett képességekkel, ideális jelölt a jó cégvezető pozícióra. Legyen tisztába azzal a ténnyel, hogy a kezdetekben biztosan jóval többet fog dolgozni, mint bejelentett alkalmazotti állása alatt. Természetesen közvetlen családját és baráti körét is be kell, hogy vonja a döntésbe, hiszen szüksége lesz a megértésükre és segítségükre. Amennyiben minden rendben halad, idővel potenciális munkaadóvá növekedhet, így készen kell állnia, hogy felelős vezetője legyen alkalmazottai számára, és biztosítsa az ő személyes és családjuk megélhetését is. 

Minden kezdethez szükség van egy nagyon jó ötletre, amellyel remélhetőleg már rendelkezik is. Amennyiben még nincs ilyen ötlete, jól át kell gondolni, miben rejlik az erőssége. A kihívások, amelyekkel szembe kell néznie, része a szenvedélyének, és ki kell találni, hogy miként kereshet vele pénzt. Hagyja, hogy a korábbi jó példák inspirálják, használja a korábbi tapasztalatokat, hívja segítségül az internet adta adatbázisokat és ismereteket. Vegye figyelembe, hogy a potenciális vevőköre tárgyakat, vagy inkább szolgáltatásokat szeretnének venni. Mérje fel nagyon pontosan piacot, van-e már ilyen, vagy ehhez nagyon hasonló ötlet, amelyet alkalmaznak, és milyen sikerrel működik? A vásárlók érdeklődésének köszönhetően természetes a konkurencia a piacon, azonban nagyon át kell gondolni a lehetőségeket, ha az aktuális piac már túltelített az adott ötlettel és annak megvalósításával. 

Soha ne becsülje alá a pontos árak meghatározásának jelentőségét. Nagyon sok esetben a kezdő cégek irreális költségvetés miatt buknak el. Annak érdekében, hogy ez önnel ne történhessen meg, készítsen egy pontos listát a várható és előrelátható költségekről. Mennyi induló tőkére van szüksége? Milyen gyorsan térül meg a kezdő befektetés? Összefoglalva: készítsen egy pontos üzleti tervet, amely segíti a pénzügyi átláthatóságot, és nem utolsó sorban meggyőzheti a potenciális banki és egyéb befektetőket. 

Minden cég valaha kicsiben kezdte, azonban a döntést, hogy önnek megéri-e a rizikót, csak és kizárólag ön hozhatja meg…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése