2018. január 18.

Mit tegyünk, ha kollégánk bűzlik?


Ismeri az érzést, ami hatalmába keríti, mikor megérzi, hogy az egyik munkatársa nem a legjobb illatú, pedig nem is építkezésen, vagy olyan munkakörülmények közt kell dolgoznia, ahol az extrém terhelés hatására megizzadna? Mivel nyár sincs, így lassan kifogy a válaszlehetőségekből, így aztán eljön a legkényelmetlenebb szituációk egyike: hogyan térjek rá a témára? Mondhatok-e egyáltalán valamit, vagy ez már túlmutat a normális viselkedési kereteken? Mivel ez nem az egyetlen kényes téma a kollégák körében, amire fel lehet hívni a figyelmet, következő bejegyzésünkben elárulunk néhány hasznos tippet.

A kellemetlen testszag, mint azt megszokhattuk, napjainkban is az egyik legnagyobb tabu-téma, mindegy hogyan csűrjük-csavarjuk a témát és a szavakat – az ápoltság és a higiénia abba a csoportba tartozik, amelynek nagy jelentőséget tulajdonítunk, és hajlamosak vagyunk ezek alapján rangsorolni az embereket. Emiatt tisztában vagyunk a ténnyel, miként hat ránk,ha hiányát szenvedjük a legalapvetőbb higiéniának. A legkedvesebb utalást is személyes sértésnek vehetjük. Mivel az emberek nagy többsége empatikus lény, így együtt tudunk érezni a helyzetben, így legalább annyira kényelmetlen a dolog miatt valakivel beszélni, mint ha magunk vagyunk szenvedő alanya témának. A vicces a dologban, hogy különböző tanulmányok szerint, hálásak lennének a szenvedő alanyok, ha valaki felhívná a figyelmüket eme szagos hiányosságra.

A legfontosabb, hogy milyen módon tesszük a figyelemfelkeltést, ugyanakkor senki sem szereti, ha szembesítik a tényekkel. Nagyon fontos, hogy mielőtt beszélünk az alkalmazottal a témáról, ne legyen az egész cégen belül beszédtéma. A legjobb, ha elhívja kollégáját, vagy kolléganőjét egy külön helységbe, ahol négy szem közt, nyugodtan tárgyalhatnak. Jó kezdés lehet például: „Nagyon tisztellek, mint embertársat és kollégát, ugyanakkor nekem is kellemetlen lenne, de jól esne, ha valaki felhívná a figyelmem egy apró kellemetlenségre...“ Ezzel rögtön az elején tisztázza, hogy nem egy, a személye elleni támadásról van szó. A rossz kezdés ezzel szemben: „Mindannyian úgy véljük...“, így tudatosítaná, hogy mindenki ismeri a szagos kis történetet.

Kicsit bonyolultabbá teszi az ügyet, ha nem egy kollégáról, hanem egy felettesről van szó. Ebben az esetben a legjobb döntés, ha azt a személyt keressük meg, akivel a főnök a legjobb viszonyban van. Ilyenkor a legjobb kezdet lehet: „ Mielőtt feltűnne egy ügyfélnek a következő megbeszélésen...“, amely pozitív hatást válthat ki a feletteséből.

Akárhogyan is döntünk, a legrosszabb, ha semmit sem teszünk. Amíg mondandónak a legtiszteletteljesebben tesszük, minden kollégánk, vagy felettesünk, hálás lesz, hogy egy lehetséges nagyobb kellemetlenségtől óvtuk meg.

3 megjegyzés:

 1. Szerintem elég gáz ha valakinek mondani kell hogy használja a vizet! Ha ez a személy főnök is akkor Biztos h nincs tekintélye! Ne is legyen mert egy emberi nulla!Nem a diplomák számátol lesz valaki ember hanem attól is hogy hogyan viszonyul a többi emberhez!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen , ez így Igaz!!
   Nem kell az új parfümöt hogy használja, elég a szappan és a víz.

   Törlés
 2. Udv mindenkiek!Tudom hogy igazuk van,de sajnos van olyan eset amikor olyan helyzetben van a szemely ,pl:valtozokor .Ilyenkor felborul a haztartas es nincs mit tenni sajnos nem lehet mindig dezodorozni sprayzni.Ha nagy meleg van akkor is a munkaltatok sok esetben csak egy /pisi szunetre engedik ki a dolgozot/nincs sok helyen meg ma sem a tusolasra mert elavult a furdo,toalett !Tudok olyan munkahelyet ahol telen ha bemennek dolgozni megfagynak mert csak 5fok van,hiabafutenek be hajnalban,felkell oltozni hogy meg ne fazzanak!Vastag ruhaban kell dolgozni ulve allva gepeket anyagokat rendezni,szovatettek az igazgatonak hogy hideg van, dolgozzanak majd nem faznak!ez volt a valasz.Furdo felujjitas ,wc csere csak almukban lesz meg oldva.Ilyen es ehhez hasonlo cegek vannak ma magyarorszagon!Es bizony kellemetlen mert hidegben melegben is izzad a dolgozo ,ha biztositananak meg felelo korulmenyt mas lenne a helyzet,ezzel tisztaba kene lenni!S nem a tusfurdon mulik hogy valakinek illata van.

  VálaszTörlés